Solutii de stocarea datelor in retea
Solutii de stocarea datelor in retea sunt, dupa cum am spus in precedentul articol, mai multe, dar am stabilit ca vom evidentia doar trei: NAS, DAS si SAN.
De asemenea, am aratat ce este un NAS si din ce este format. Pentru completarea subiectului, vom evidentia si avantajele utilizarii unui NAS, fata de un simplu hard disk. Deci, un NAS:
- permite accesarea datelor de la distanta, prin internet, chiar si cand computerul nu este pornit;
- permite accesarea datelor prin intermediul oricarui dispozitiv din dotare care are permisiunea de a se conecta in reteaua respectiva (Laptop, tableta, smartphone) intr-un timp mult mai mic decat daca aceste date ar fi fost stocate pe un hard disk obisnuit;
- permite functionarea ca server, astfel incat cei care doresc sa-si gazduiasca singuri site-ul nu vor mai trebui sa tina computerul deschis non-stop!
- permite realizarea foarte usoara si simpla a back-up-urilor, pentru anumite fisiere importante sau chiar pentru toate;
- permite redarea clipurilor video sau a filmelor, vizionarea fotografiilor sau a prezentarilor care sunt stocate, fara a fi necesara pornirea computerului!
- permite realizarea unei capacitati de stocare relativ mari – 16 TB – si o viteza foarte buna.
- consum extrem de mic fata de un computer, lucru extrem de important pentru un device care este in permanenta disponibil (pornit).
DAS – Direct-Attached Storage. Sunt conectate direct la un server si mareste capacitatea de stocare existenta (interna) a acestuia. Se pot conecta la doua sau mai multe servere si se pot crea (cu un numar corespunzator de controlere) sisteme tip cluster HA (inalta disponibilitate – High Availability), cu distributie balansata sau nu a incarcarii. Evident ca datele pot fi apoi „imprastiate” intr-o retea.
SAN – Storage Area Network. In principiu, este o retea de dispozitive de stocare utilizarea facandu-se prin intermediul blocurilor de date. Este o solutie foarte complexa si este destinata aplicatiilor critice, insa utilizatorul nu este implicat in proiectarea, configurarea, instalarea si mentenanta sistemului. Pentru utilizare, exista cursuri de pregatire si certificare, precum si instruirea personalului care va administra acest sistem.
In concluzie, solutia NAS este destinata companiilor mici, unde este necesar accesul multor utilizatori la date dintr-o singura sursa, iar SAN companiilor mari, centrelor de date de dimensiuni foarte mari.
Pentru a finaliza acest subiect, in urmatorul articol veti gasi Recomandari pentru achizitionarea NAS.
Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!