Cum sa alegi placa video –
– este continuarea articolului precedent, „Criteriile dupa care alegem o placa video”, in care vom aprofunda putin criteriile „materialiste” trecand la celelalte criterii, mai importante, cele tehnice.
3 – Memoria RAM. Vorbim aici de memoria RAM a placii video, nu a calculatorului. In general nu este un criteriu foarte important, unii producatori punand multa memorie pentru „a lua ochii” cumparatorilor si justificand in acest fel un pret ceva mai ridicat dar, in realitate, nejustificat de performantele placii. De ce spun asta? Pentru ca la o placa ieftina procesorul nu este foarte performant si in mod sigur nu va putea utiliza o cantitate foarte mare de memorie. Astfel, o placa mai ieftina, cu 1GB de RAM poate fi mai performanta decat una mai scumpa, cu 2GB de RAM dar cu procesor mai slab.
4 – Upgrade-ul placii video. Daca te gandesti sa faci un upgrade al placii video, este bine sa cumperi una din a doua generatie de dupa a ta, adica mai noua cu aproximativ 2 ani! Fiecare generatie aduce – spun statisticile – un spor de performanta de 10-30% si daca iei una dupa un an, sporul de 10-15% nu este suficient pentru a vedea schimbari notabile, spectaculoase…
5 – Sursa de alimentare. Unii vor face ochii mari! Ce treaba are sursa cu placa video? Ea e prezenta acolo, n-o baga nimeni in seama… dar uite ca in cazul in care cumparam o placa video mai performanta – consumul creste cu performanta – s-ar putea sa nu faca fata, ca sa nu mai vorbim de faptul ca o placa video noua s-ar putea sa aiba conectori diferiti, pe care batrana sursa sa nu-i cunoasca! Deci, atentie mare la conectori si puterea consumata de placa video! In general, daca intentionezi sa iei o placa buna, performanta, e necesar sa schimbi si sursa – probabil de 350-400 W – cu una buna, de 600 W (preferabil Bronze, care are eficienta 85%). Si aici, depinde de nivelul la care te afli. Daca esti la nivelul la care vrei sa rulezi SLI sau Crossfire, atunci va trebui, obligatoriu, sa-ti cumperi o sursa mai mare de 800W. Sa nu ezitati, pentru ca sa stiti un lucru: sursa este mai importanta decat credeti, ea afectand stabilitatea si durata de viata a echipamentelor pe care le deserveste!
6 – A fi sau a nu fi? AMD sau nVidia? Aceasta-i intrebarea… Daca nu ai afinitati deosebite fata de una dintre ele, atunci nu are prea mare importanta! La aceeasi categorie de placi, performantele sunt foarte apropiate, practic, in joc, nu vezi diferente, si atunci poti sa o alegi pe cea mai ieftina sau… pe cea care consuma mai putin, chiar daca dai cativa lei in plus.
Daca ati obosit de atatea detalii, putem face o pauza! In articolul urmator veti gasi ultimele recomandari pentru a sti cum sa alegi placa video: Alegerea placii video potrivite.
Spor in toate!