Conectorii unei surse pentru computer
Conectorii unei surse pentru computer, dupa cum spunem in articolul precedent, pot fi considerati a fi de importanta capitala, intrucat daca nu exista compatibilitate perfecta intre ei si conectorii de pe placa de baza sau conectorii celorlalte subansamble alimentate din aceasta sursa, atunci, literalmente, nu o vom putea utiliza. Vom incerca, in randurile de mai jos, sa definim conectorii absolut necesari si pe cei optionali, astfel incat, la alegerea unei surse, sa fim in cunostinta de cauza.
O parte dintre ei va sunt cat de cat cunoscuti din articolele precedente, cum ar fi cel despre standardele ATX.
Conector principal – se gaseste sub ambele forme: 24 pini sau 20 + 4 pini (standardul ATX12V v. 2.x – vezi foto) sau 20 pini (standardul ATX12V v. 1.x) si este alimentarea principala a placii de baza;
Conector pentru periferice – 4 pini (molex) – cei mai cunoscuti, alimenteaza componentele ATA, cum ar fi hard disk-urile, DVD-urile, ventilatoarele controlerele de turatie ale acestora, precum si alte accesorii pentru carcase. Sunt, actualmente, din ce in ce mai putin utilizati, locul lor fiin luat de conectorii – implicit dispozitivele – SATA.
Conector pentru floppy disk driver (FDD) – cu 4 pini (mini) – daca va mai amintiti de dischete… – care, dupa ce nu au mai fost montate unitati FDD, a fost utilizat pentrualimentarea unor placi AGP, ca surplus de putere. Dupa ce si placile AGP (video) au disparut, a fost utilizat pentru alimentarea unor placi audio mai performante.
Conector Serial ATA (SATA) – 15 pini – pentru alimentarea componentelor computerului care au conectori de acest tip: hard disk-uri, SSD-uri, BR-RW, DVD-WR etc. Sunt cei mai utilizati in prezent.
Conector ATX12V – 4 pini – care mai este cunoscut si sub denumirea de P4 s ieste utilizat pentru alimentarea placii de baza si a procesorului cu doua linii de 12 v.
Conector PCI-e – 6 pini – sunt destinate alimentarii placilor video cu slot PCI-e si contin si alimentare suplimentara pentru placile care necesita mai mult de 75 W;
Conector PCI-e – 8 pini (6+2) – pentru modelele mai recente de placi video pe slot PCI-e, care alimenteaza suplimentar aceste placi, unde necesitatile de putere sunt mai mari de 75 W.;
Conector EPS12V – 8 pini (4+4) – numit si P8, suplimenteaza cu 4 linii de 12 V. alimentarea placii de baza si a procesorului, caz in care conectorul P4 nu va mai fi utilizat. Este intalnit, in general, la modelele mai recente.
Evident ca, pentru rezolvarea unor situatii speciale, exista si adaptoare, cum ar fi – pentru alimentarea unor dispozitive cu SATA dintr-un conector Molex – exista si adaptoare 4 pini (Molex) la 15 pini SATA.
Cam atat despre conectori, in urmatorul articol vom aborda tema „Protectia surselor de alimentare”.
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!
Buna ziua, aveți o sursa pt.un fujitsu esprimo e900?