Protectia surselor de alimentare computer
Protectia surselor de alimentare computer este una dintre cele mai importante caracteristici de care trebuie tinut cont la alegerea unei surse, pentru ca de aceasta depinde nu numai insasi integritatea sursei ci si a componentelor pe care le alimenteaza, printre care se afla procesorul, placa de baza si placa video! De aceea, o astfel de caracteristica nu putea sa nu fie reglementata de un standard, astfel incat ATX12v impune doua protectii esentiale pe care trebuie sa le aiba orice sursa: OVP si OCP J. Zambiti, dar asa le veti gasi inscriptionate pe sursele pe care le veti vedea. Veti spune ca sunt “cam putine”… si aveti perfecta dreptate! Acestea sunt doar cele obligatorii, care NU pot sa lipseasca de la nici o sursa, cat de ieftina ar fi ea. Evident ca mai sunt si alte protectii, dar acestea vor fi intalnite la sursele de calitate, de brand, de top, sau cum vreti sa le mai spuneti: PG, UVP, OTP, OPP, SCP sau Active PFC sunt cele mai importante.
Sa incepem cu cele “obligatorii”, ele fiind, in acelasi timp, si cele mai importante.
OVP (Over-Voltage Protection) – Protectia la supratensiune. Aceasta protectie va inchide sursa in situatia in care, pe oricare linie, tensiunea depaseste o anumita valoare prestabilita. Aceasta valoare depaseste, de o bicei, cu aproximativ 30% valoarea nominala – adica intre 13,4 V si 15,6 V pentru linia de 12 V – insa trebuie avuta mare grija la setarea acestei valori, in asa mod incat sa nu depaseasca valoarea maxima adimisa de consumatorul pe care il alimenteaza, altfel am putea avea situatia ca sursa sa functioneze corect, dar consumatorul sa se arda! Spre exemplu, daca valoarea maxima admisa de consumator este 15 V, se va regla protectia la valoarea de 14,5 V.
OCP (Over-Current Protection) – Protectia la supracurent. Asemanatoare cu cea precedenta, protectia la supracurent va inchide linia supravegheata daca pe aceasta va circula un curent mai mare decat cea stabilita. Prin standardul IEC 60950-1, se stabileste ca in nici un sistem de calcul, pe nici un conductor, nu va fi un transport mai mare de 240 VA, adica, pe linia de 12 V, nu va trece niciodata un curent mai mare de 20 A.
Despre limitarile curentului intr-o sursa pentru computer si despre protectiile celelalte, suplimentare, de care am amintit mai sus,vom vorbi in urmatorul articol: Protectiile optionale ale surselor de alimentare.
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!