Conectica sursei de alimentare
Conectica sursei de alimentare este foarte importanta pentru subiectul temei „Alegerea sursei de alimentare”, poate cel mai important, pentru ca in situatia in care conectorii nu sunt potriviti cu cei ai placii de baza sau a subansamblelor ce trebuie a fi alimentate, sursa este absolut inutilizabila! Daca o sursa este prea mare sau prea mica, cu randament (eficienta) mare sau mai mic, cu unul sau doua ventilatoare, daca are conectorii potriviti, poate functiona, chiar daca incalzeste mai tare spatiul din jur sau consuma mai multa energie electrica de la retea. Dar, fara conectori compatibili, nu! Asa incat nu trebuie privita superficial aceasta caracteristica, ea fiind, cum s-ar spune, „de viata si de moarte”! Deci, sa vovrbim despre conectori. Dupa cum ati vazut in articolele precedente, standardele ATX prevad, atat in cazul surselor, cat si a placilor de baza, o serie de conectori, compatibili sau nu unele cu altele. De fapt, aici este problema. Sa alegem doar conectorii compatibili cu placa de baza, pe care presupunem ca o aveti deja in computer, daca faceti un upgrade sau o inlocuire (in cazul in care s-a defectat cea veche) ori sa alegem perechea placa de baza – sursa de alimentare, in cazul in care asamblam noi sistemul. In acest din urma caz, este necesar a se avea in vedere si carcasa pe care o alegem, pentru ca si in acest caz se pun probleme de spatiu, ventilatie si loc de montaj.
Conectica sursei de alimentare trebuie sa corespunda (sa fie compatibila), din doua puncte de vedere: al tipului conectorilor si a numarului lor.
Primul pas pe care rtebuie sa-l facem, deci va fi sa „inventariem” numarul de conectori care ne este necesar si, evident, tipul lor. Asta in situatia in care deja stim din ce componente va fi constituit viitorul nostru computer: DVD – ROM(-uri), cititor de card, cate hard disk-uri, dar mai ales – si aici MARE ATENTIE – ce placa video avem / alegem, pentru ca unele placi moderne PCIe necesita alimentare separata, deci va trebui sa prevedem conectori separati pentru alimentarea acesteia (exemplu: GTX 960 are nevoie de un conector suplimentar cu 6 pini, in vreme ce GTX 980 TI are nevoie de conectori suplimentari cu 6 pini + 8 pini).
In urmatorul articol, Conectorii unei surse pentru computer, vom vedea ce tipuri de conectori este necesar a fi prezenti la o sursa, atat cei „obisnuiti”, sa zicem, adica cei care sunt la orice sursa, cat si cei „optionali”, adica cei care pot sau nu sa fie prezenti la o sursa, ei trebuind alesi special pentru necesitatile fiecaruia.
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!