Economiile mari se fac cu cheltuieli mici
Orice sistem de calcul are nevoie de sistem de racire corespunzator, care sa mentina temperatura componentelor interne in limitele admise pentru o functionare optima. Daca in cazul laptopurilor, in afara de operatiile prezentate in articolul precedent – curatarea periodica de praf si schimbarea pastei termoconductoare – nu se mai poate face altceva, decat, in cel mai rau caz schimbarea ventilatorului cu unul cu turatie mai mare, in cazul calculatoarelor stationare mai exista variante de aplicat care sa imbunatateasca regimul termic al sistemului.
In afara ventilatoarelor proprii ale procesorului, cipului video si sursei de alimentare, pe care nu putem decat sa le schimbam incazul in care se defecteaza, carcasa computerului mai poate oferi posibilitatea de a monta niste ventilatoare suplimentare, poate chiar doua sau trei, montate astfel incat sa asigure o circulatie corespunzatoare a aerului in carcasa. Circulatia normala este cea in care aerul (rece) intra pe jos – prin fata sau prin podea – si iese (aerul cald) pe sus – prin spate sau prin tavan. Ventilatoarele pot fi, in general, de 12 sau 14 cm. (vezi foto), cel frontal fiind ceva mai mic, opt sau 10 cm.
O alta directie in care se poate actiona este re-aranjarea cablurilor in asa fel incat sa nu stanjeneasca circulatia aerului in carcasa. Aranjarea se face, de obicei prin scoaterea cablelor spre spatele placii de baza si apoi redirectionate spre fata in zona celui de-al doilea conector.
Ca o ultima varianta de imbunatatire a performantei computerului trebuie sa avem in vedere marimea RAM-ului pana la 4GB si chiar schimbarea procesorului cu altul mai bun (desi second hand) dar – atentie – compatibil cu placa de baza, adica sa aiba acelasi socket.
Atat la laptopuri cat si la computere se mai poate avea in vedere si varianta adaugarii unui SSD pentru gazduirea sistemului de operare (avand in vederel ca hard disk-ul este cea mai lenta componenta din sistem) si a programelor mai pretentioase, hard disk-ul ramanand pentru stocarea si arhivarea fisierelor. Sporul de viteza va fi substantial (uimitor chiar, in unele cazuri), SSD-ul mai avand si alte mari calitati cum ar fi durata de viata foarte mare (nu are piese in miscare) si faptul ca nu face zgomot, din acelasi motiv. In cazul laptopurilor, exista si varianta de a inlocui DVD-ROM-ul cu un HDD iar SSD-ul montat in locul hard disk-ului. Despre asta am scris in articolul Inlocuirea unitatii DVD cu un hard disk.
Daca sunteti de acord ca economiile mari se fac cu cheltuieli mici, sau daca doriti consiliere pentru orice problema din domeniul laptopurilor sau computerelor, nu trebuie decat sa sunati la 0763 644 629 (daca locuiti in zona Crangasi) sau 0765 941 097 (daca locuiti in zona Dristor) si specialistii nostri va vor da sfaturi profesioniste, deci competente si va vor indruma pentru optimizarea sistemului dumneavoastra fara costuri exagerate si consum mare de timp.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai de bine!