Virusii ataca oricand
De fapt, ei ataca atunci cand te astepti mai putin si atunci cand ai mai multa treaba! Continuam discutia din articolul precedent cu alte tipuri de virusi, nu mai putin periculosi decat cei anteriori, doar deosebiti!
- Cai troieni – acestia formeaza „gauri” in sistemul de operare iar prin ele se transfera un intrus care, odata introdus poate executa diferite activitati: monitorizeaza activitatea efectuata cu tastatura, copie datele in fisiere speciale si le expediaza atacatorului, uneori chiar prin email, transmite catre un site segmente foarte mari de date cu scopul de a bloca serverul-gazda etc.
- Trojan pentru smartphone – este un program de tip „Trojan-SMS” si ruleaza pe telefoanele mobile cu Android. Pare o aplicatie banala, cu extensia obisnuita a sistemului Android – .APK – este foarte mic (are doar 13 kb) si trimite SMS-uri catre numerele cu suprataxa. Au mai fost cazuri de spyware dar acesta e primul conceput in mod special pentru telefoanele cu sistemul de operare Android.
- Programe tip spyware – inregistreaza date din computer, in general navigarea pe internet, site-uri care au fost vizitate si transmit reclame corespunzatoare dar nesolicitate. Pot afisa diferite anunturi sub forma de ferestre de tip pop-up sau cand se deschide un nou tab ori fereastra in browser.
- E-mail spamming – se transmit mesaje spam, catre multi destinatari (in bloc – junk email), in general comerciale, cu scopul de a convinge persoanele respective sa cumpere servicii sau produse. In ultima perioada creatorii de spam au inventat noi cai de atac, cu ajutorul mesageriei instant (spim), Short Messaging Service (SMS) ori oferind servicii de optimizare pentru motoare de cautare (spamdexing).
- E-mail phishing – „pescuirea” informatiilor din computere cu ajutorul e-mail-urilor spam care conduc „victimele” spre site-uri web speciale, in general e-commerce, care par a fi de incredere si care incearca sa extraga informatii personale. Este o metoda de „furt de identitate”; aceste atacuri sunt concentrate in general catre companii mari sau catre centre colectoare de date.
- Facebook Hacker – este un „instrument” relativ nou – tot de tipul phishing – cu ajutorul caruia se extrag parole si informatii de identificare / autentificare fara sa se solicite inregistrarea acestora in vreun formular ca in cazurile „clasice” de phishing.
Keylogger – inregistreaza activitatile executate de la tastatura fara ca utilizatorul sa stie de acest fapt. Sunt doua metode pentru executia acestui tip de atac informatic: software si hardware. Metodele software au fost create pentru a se lucra pe calculatorul atacat si sunt de tipuri diverse, in functie de scopul urmarit si de modul de „ascundere” si se i ntroduc in sistem, in mod obisnuit, printr-un malware.
Metodele hardware au avantajul ca nu sunt remarcate de nici un program tip antivirus dar si dezavantajul ca, trebuie montate manual intre tastatura si calculator, chiar daca operatia dureaza doar cateva secunde. Nu „deranjeaza” sistemul de operare si nici nu consuma resursele calculatorului dar pot fi reperate vizual.
Lista este probabil mult mai mare, pentru ca in fiecare zi apar virusi noi, de tipul celor de mai sus sau altele, deosebite, pentru ca totul in lumea asta evolueaza, chiar si virusii informatici!
Daca aveti probleme de virusare, sunati la telefoanele 0763 644 629 sau 0765 941 097 si vom face o devirusare profesionala si veti scapa de griji!
Spor in toate!