Laptop sau ultrabook?
Laptop sau ultrabook? – aceasta este intrebarea! Ca sa parafrazam intrebarea celebra a lui Hamlet, ar trebui sa spunem: „Ultrabook-ul este un laptop sau nu?” Raspunsul il vom descoperi singuri, analizand asemanarile si deosebirile care exista intre cele doua categorii de computere mobile, specificand ca excludem din discutie tabletele, acestea fiind o alta categorie de dipozitive.
Sa vedem ce este un laptop? Dexonline.ro spune asa: „LAPTOP, laptopuri, s. n. Computer personal, portabil, cu baterii sau curent electric. [Pr.: léptop] – Din engl. laptop” si noi stiam asta, nu? Pana aici, nimic nou!
Acum sa vedem ce este un ultrabook? Aici dexonline.ro nu ne mai poate ajuta, nu stie englezeste si, prin urmare, nu stie ce e aia… Dar ne ajuta putin Wikipedia, intr-o oarecare masura, la capitolul „Calculator portabil: „Ultrabook – un sub-notebook extrem de subțire, ușor și elegant (dar și scump); „Ultrabook” este o marcă înregistrată a companiei Intel.” In primavara anului 2007, la Computex, Intel lansa un nou tip de calculator portabil – ultrabook. Acesta are ca principala caracteristica faptul ca se bazeaza pe platforma Intel (deci nu exista ultrabook cu AMD!), are ca mediu de stocare SSD-ul – datorita dimensiunilor mici si vitezei – si grosimeaa maxima 0,8” (aprox. 2 cm.). Pretul maxim se limiteaza la plafonul de 1000 de dolari.
Evident ca Intel a introdus, cu aceasta ocazie, si tehnologii noi, care sa imbunatateasca semnificativ utilizarea ultra-portabilului, din care mentionam Smart Connect – actualizeaza automat aplicatiile, chiar si atunci cand este in „sleep” – si Rapid Start – porneste rapid computerul datorita copierii aplicatiilor si a sistemului de operare in memoria flash; functioneaza, daca ultrabook-ul este in „hibernare”, chiar daca se scoate bateria!
Asemanari. Sunt multe, ultrabook-urile fiind niste laptopuri mai subtiri si, in consecinta, tot ce cuprind acestea se vor regasi si in laptopurile „clasice”. Nu si invers!
Deosebiri. Aici situatia este alta. Dimensiunea este prima si cea mai evidenta deosebire, la aceeasi diagonala a display-ului – sa zicem 13,3” – un laptop cantareste ~ 2kg. Si este gros iar ultrabook-ul are 1,3 kg. Si este foarte subtire. Calitativ, datorita greutatii usoare pe care trebuie sa o aiba, se utilizeaza materiale „de lux” cum ar fi aluminiu, magneziu, sticla, materiale care nu prea se gasesc la laptopurile obisnuite.
Tastatura este iluminata – backlight (iluminata din spate) – la laptopurile obisnuite acesta caracteristica se gaseste doar la modelele de varf.
Datorila platformei Intel implicite, ultrabook-urile sunt mult mai eficiente si, prin urmare, autonomia va fi mult mai mare, minimum 5 ore, dar acest avantaj vine si cu un dezavantaj notabil: bateriile nu pot fi schimbate!
Alte deosebiri importante: lipsesc unele porturi sau sunt prezente in miniatura si, de asemenea, din cauza dimensiunilor minimale, nu este prezenta unitatea optica; acest lucru pare a-si pierde din importanta, chiar si unele laptopuri renuntand la aceasta.
O ultima diferenta, diagonala ecranului: ultrabook 13,3” in gama 11,6” – 15,6” iar laptop 15,6” in gama 13,3”- 17,3”.
Intel sustine ca “ultrabook-ul reprezintă un produs care combină performanţa laptopurilor obişnuite cu rapiditatea utilizării unei tablete”.
Daca aveti probleme de orice fel, fie cu ultrabookul, netbookul, notebookul, laptopul, desktopul sau computerul „all-in-one”, sunati la telefoanele 0763 644 629 sau 0765 941 097 si noi va vom rezolva, in cel mai scurt timp, toate problemele, de orice fel – hardware sau software – si va vom da si garantie pentru ceea ce facem!
Sa aveti spor in toate!