Viermii informatici sunt programe tip virus, care cauzeaza disfunctionalitati in functionare si distrugeri de date prin intermediul retelelor de comunicare.
Viermii informatici
… sunt, asemenea virusilor, programe care urmaresc sa cauzeze disfunctionalitati in functionare sau chiar distrugeri de date prin intermediul retelelor de comunicare dintre calculatoare, fiind capabili sa se inmulteasca, si asemenea troijenilor intrucat nu ataca fisiere ci intreg sistemul, ruleaza independent si consuma din resursele calculatorului-gazda. Este, deci, un software rau intentionat – Malware – care pare inofensiv pentru ca pare a ocupa doar o parte din latimea de banda.
Software-ul rău intenționat (numit adesea malware, cuvânt englez pronunțat /ˈmælwɛər/, construit din sintagma malicious software, „software răuvoitor”) este un tip de software proiectat intenționat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el, sau/și deteriorarea ori infiltrarea în întregi rețele de computere, fără consimțământul proprietarului respectiv.Wikipedia |
Termenul se utilizeaza la modul general ca fiind orice forma de program invaziv si ostil care ruleaza fara permisiune.
Functie de modul de raspandire, viermii informatici se pot clasifica in:
- Viermi de internet – verifica toate resursele disponibile de retea si vulnerabilitati ale computerelor, pentru a se conecta la ele si a prelua controlul. O alta metoda des utilizata este aceea de a cauta calculatoare care nu au toate update-urile de securitate facute si trimit catre acestea pachete cu update-uri care contin si insusi viermele sau un mic program utilitar care va instala ulterior viermele.
- Viermi de e-mail – se raspandesc prin atasamentele e-mail-urilor sau prin link-uri catre site-uri care contin viermi. Sunt vizate serviciile MS Outlook si WAB (Windows Address Book) de unde culeg informatii despre adresele de e-mail dar pot scana si prelua adrese de e-mail din orice fisier care contine informatii de acest tip. Mai mult decat atat, acest tip de viermi pot sa si combine nume de domenii cu nume posibile si astfel sa creeze noi adrese de e-mail.
- Viermi de mesagerie – sunt cei ce utilizeaza mesageria instant si infecteaza prin dirijarea, prin intermediul link-urilor, catre site-uri infectate, pe toti cei de pe lista de contacte.
- Viermi de IRC – trimit celor conectati la un canal de IRC fisiere infectate sau link-uri catre site-uri infectate.
- Viermi de sharing – se copiaza singuri in folderele partajate in retea, sub un nume comun, si apoi infecteaza toata reteaua.
Primul vierme a fost creat, probabil din greseala, in anul 1988, de catre Robert Tappan Morris si a utilizat sendmail, rsh/rexec si fingerd pentru a se infiltra inn reteaua internet.
Printre daunele pe care le pot prodece viermii informatici se pot distinge:
- Malfunctionarea unor servicii esentiale pentru sistemul de operare;
- Scaderea vizibila a performantelor sistemului;
- Stergerea unor fisiere importante, care face imposibila pornirea sistemului;
- Creerea unor „porti” de intrare prin deschiderea unor porturi prin care atacatorii pot intra in sistem, prelua controlul si copia/modifica/sterge fisiere sau lansa atacuri de tip DoS catre diferite servere, fara ca sa stiti de aceasta „activitate” distructiva.
- Pot scana in permanenta sistemele la care auacces pentru a depista care dintre ele au vulnerabilitati, deci care pot fi atacate, accesate si eventual distruse.
Au fost creati, de-a lungul timpului, si viermi „buni”, adica utili, care sa repare diferite vulnerabilitati ale sistemelor (Nachi); au facut sistemele mai sigure dar au generat trafic suplimentar si, dupa instalare, au repornit calculatoarele, fara sa se fi obtinut aprobarea proprietarului si asta ii transforma tot intr-o forma de malware. Altii au fost conceputi pentru cercetare (XSS) iau unii, doar pentru amuzament (ex. o bufnita + „O rly?”).
Deci, atentie! Nu deschideti e-mail-uri neasteptate si mai ales, nu rulati fisierele sau programele atasate daca nu vreti sa aveti de-a face cu viermii informatici! Dar nu scapati numai cu atat! Mai exista si „Trojan Horse” – Cal Troian, asa ca… discutam in articolul urmator!
Daca aveti probleme: 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)
Numai bine!