Sunt multe tipuri de atacuri informatice care ne pot afecta calculatorul, pentru a ne proteja este necesar sa le cunoastem natura atacurilor cibernetice.
Atacurile informatice
Când se vorbește de atacuri informatice, toata lumea se gândește la viruși, pe buna dreptate, in mare parte, dar acestea nu se limitează la ei, diversitatea fiind mult mai mare, funcție de
rezultatul dorit. In perioada de început, se dorea doar cauzarea de efecte nedorite, unele chiar distructive, sistemului informatic. Scopul era ori demonstrativ („eu pot”) ori material („eu am antidotul”). In timp, odata cu evoluția fulminanta a sectorului informatic, au evoluat si diversificat si necesitățile anumitor utilizatori, astfel încât, fiind pe piață „cererea”, a apărut imediat si „oferta”, adică o serie de programe care acopereau aceste necesitati, mare parte din ele „neortodoxe”!
Cred ca nu este lipsit de interes sa trecem in revista o serie de atacuri informatice pentru ca un om informat este un om care știe sa se apere in orice situație!
- Virusi informatici – program creat pentru a infecta un sistem informatic si a-i cauza daune, in general, pentru ca exista si unele care vor doar sa fie amuzante, sa puncteze o anumita zi sau… sa sperie si atat! Acestia din urma eu ii numesc „pseudo-virusi” pentru ca nu fac rau ci sunt distractivi, facuti de oameni cu simtul umorului dezvoltat, in masura in care, spre exemplu, te amuza teribil cand, lucrand la un document in Word, incep sa-ti cada literele din text si sa formeze o grămăjoară la baza ecranului!
- Viermi informatici – programe care se raspandesc prin intermediul retelelor, sunt daunatori si au trasaturi comune atat cu virusii (se inmultesc, dar nu pe calculatorul gazda ci pe celelalte calculatoare din retea) cat si cu troienii (nu pot infecta un fisier ci intreg sistemul de operare).
- Win32/Conficker – un vierme „de top”, care are o multitudine de variante care au atins uimitoarea cota de 12,47% din amenintarile informatice detectate de ESET NOD32 Antivirus si ESET Smart Security. Este gandit pentru a circula prin intermediul stick-urilor USB si nu numai (utilizeaza si mai vechi vulnerabilitati ale Windows) si, dupa ce se integreaza in calculator primeste comenzi de la distanta si conecteaza calculatorul atacat intr-o retea botnet utilizata de atacatori pentru trimitere de spam dar si pentru alte tipuri de amenintari informatice.
- Programe Adware – programe care fac publicitate – se manifesta sub forma de banere care palpaie, animatii sau reclame sub forma de ferestre tip pop-up, care pot aparea periodic, la cateva minute. Sunt o modalitate de transmitere a reclamelor destul de enervanta intrucat distrage atentia utilizatorului de la activitatea curenta.
- Programe Rogue – sunt tot virusi dar falsi, nu strica nimic doar incearca sa convinga utilizatorul sa instaleze un anumit program care, el insusi, este un program de tip malware. Se prezinta, de obicei, sub forma de programe antivirus sau anti-spyware ori sub forma de programe de curatat registri, care informeaza ca sistemul este virusat si recomanda instalarea programului respectiv care, de fapt este un program malware sau trojan.
- Programe spyware – captureaza date de pe computer, referitoare la navigarea pe internet, site-uri vizitate si transmit utilizatorului reclame corespunzatoare dar nesolicitate. Pot afisa in mod periodic diferite anunturi de tip pop-up sau atunci cand se deschide un nou tab sau fereastra in browser.
- Cai troieni – creeaza „gauri” in sistemul de operare prin care se permite accesul unui intrus care, odata intrat poate desfasura diferite activitati: sa monitorizeze activitatea tastaturii, sa treaca datele in fisiere si, periodic, sa le expedieze atacatorului, cateodata chiar prin email, sa transmita catre un site secvente foarte mari de date cu scopul de a-l bloca etc.
- Keylogger – urmaresc si inregistreaza semnalele trimise de la tastatura fara ca utilizatorul sa-si dea seama ca este urmarit. Sunt doua metode pentru executia acestui tip de atac informatic: hardware si software. Metodele hardware au avantajul ca nu sunt depistate de nici un program antivirus dar si dezavantajul ca, fiind echipamente fizice, trebuie montate intre tastatura si calculator, chiar daca aceasta actiune dureaza cateva secunde. Nu interfereaza cu sistemul de operare si nu consuma din resursele computerului, pot fi insa reperate vizual. Metodele software au fost create pentru a lucra pe computerul atacat si sunt de mai multe tipuri, functie de scopul final urmarit si de modul de „deghizare” si intra in sistem, de obicei, printr-un malware.
- E-mail spamming – se trimit mesaje nesolicitate, catre foarte multi destinatari (in bloc – junk email), de regula comerciale, cu scopul declarat de a convinge persoanele in cauza sa cumpere servicii sau produse. In ultimul timp creatorii de spam au gasit noi cai de atac, prin intermediul mesageriei instant (spim), Short Messaging Service (SMS) sau oferind servicii de optimizare pentru motoare de cautare (spamdexing).
- E-mail phishing – „pescuirea” informatiilor din calculatoare prin intermediul e-mail-urilor de tip spam care dirijeaza „victimele” catre site-uri web create special de hackeri, in general de tip e-commerce, care par de incredere si care incearca sa scoata de la dumneavoastra informatii cu caracter personal. Fiind o metoda de „furt de identitate”, aceste atacuri informatice sunt concentrate indeosebi catre companiile mari sau catre centrele de date.
- Facebook Hacker – un „instrument” recent aparut – tot din ramura phishing – prin intermediul caruia se sustrag parole si date de autentificare / identificare fara sa se solicite introducerea acestora in vreun formular ca in cazurile „clasice” de phishing.
- Trojan pentru smartphone – este un prim program de tip „Trojan-SMS” care ruleaza pe telefoanele mobile care au sistemul de operare Android. Apare ca o aplicatie banala, cu extensia caracteristica sistemului Android – .APK – este mic (13 kb) si, dupa instalare, trimite SMS-uri catre numere cu suprataxa. Au mai existat cazuri de spyware dar acesta este primul program conceput special pentru telefoanele care ruleaza sistemul de operare Android.
Lista este de departe una incompleta pentru ca in fiecare zi aproape apar amenintari noi, sub forma celor de mai sus sau altele noi pentru ca totul in lume evolueaza, chiar si virusii informatici!
Atacurile informatice in Romania
Romania este considerata raiul pentru hackeri, conform unor surse oficiale CERT-RO, avand in vedere ca Romania este o tara care utilizeaza in mod express internetul la maxim, din toate punctele de vedere.
Daca v-am trezit interesul sau daca doriti sa stiti mai multe si mai in detaliu despre atacuri informatice si modul in care puteti fi atacat, uneori chiar fara sa stiti, cititi si Viermii informatici.
Daca aveti acest gen de probleme, sunati la 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor) si stabilim impreuna o cale de rezolvare favorabila pentru dumneavoastra si rentabila pentru noi!
S-auzim numai de bine!