Utilizarea HD Tune pentru verificarea harddiskurilor
In articolul precedent am trecut in revista cele patru tab-uri ale programului si afirmam ca, in mod deosebit, ne intereseaza ultimele doua Health si Error Scan, pe romaneste „Sanatatea” si „Scanarea de erori”, ultima avand chiar doua posibilitati: pentru cei care nu au timp si vor s-o faca iute – Quick Scan, scanare rapida, care dureaza doar cateva secunde – si pentru cei care sunt adeptii zicalei „Graba strica treaba” (desi, in cazul acesta, nu se poate strica nimic), numai ca scanarea „normala” dureaza mult mai mult, de ordinul a cateva zeci de minute, dar nu foarte multe, aceasta depinzand de marimea hard disk-ului scanat.
In tab-ul trei, sunt foarte interesanti doi parametri care ne dau informatii foarte importante despre „viata” hard disk-ului: „Reallocated Sector Count” si „Current Pending Sector”.
Reallocated Sector Count. [Sector – cea mai mica portiune pe care o poate accesa („scrie”) un utilizator]. Acest parametru contorizeaza (numara) sectoarele defecte – bad sector – care au fost realocate (mutate) intr-un spatiu special rezervat pe hard. Este un fel de „auto-reparare” a hard disk-ului, evident ca in limita spatiului alocat pentru acest lucru, la epuizarea lui nemaiputand fi reparat decat in conditii speciale. Deci, pana la un punct, nu este de speriat daca apar cifre la acest parametru; daca sunt de ordinul zecilor este un defect minor, de ordinul sutelor devine important iar de ordinul miilor este posibil sa fie peste limita de corectie a hardului si sa ramana pe el. Este foarte importanta insa distributia acestor sectoare, preferabil fiind sa fie in 1-3 locuri, daca este imprastiata pe tot hardul existand posibilitatea ca pe platane sa fi patruns fire de praf care sunt antrenate de capetele de citire si deterioreaza suprafata acestora. Este cazul cel mai grav, care impune salvarea datelor si inlocuirea cat mai rapida a hard disk-ului.
Current Pending Sector. Este parametrul care arata cate sectoare au fost marcate ca defecte si se asteapta ca acestea sa fie accesate pentru a fi realocate. Hardul nu stie care este starea acestui sector marcat ca defect si asteapta o operatiune de scriere pentru a cunoaste starea acestuia si a-l muta in zona special rezervata despre care am amintit mai sus. Aceasta operatie se poate face „din mers” – la unele harduri – sau necesita formatarea lui.
In articolul de maine vom discuta despre Scanarea harddiskului cu HD Tune.
Daca cele de mai sus sunt deja prea mult pentru dumneavoastra, ca utilizator obisnuit si atat, atunci nu va ramane decat sa sunati la PC Laptop – 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor) – si specialistii nostri va vor verifica rapid si profesionist hard disk-ul si veti sti daca aveti sau nu probleme.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai si numai de bine!