Transportul luminos al informatiilor si datelor
In conditiile in care „batranul” Wi-Fi (are cam 20 de ani, ceea ce in lumea tehnologiei informatiei este foarte mult) poate ramane in urmatorii 5 ani fara domeniu de manifestare – Comisia de Comunicatii din S.U.A. atrage atentia ca spectrul de unde radio este foarte aglomerat si este posibil sa ramanem fara spectru pentru Wi-Fi – este imperios necesar sa se gaseasca o solutie alternativa si, evident, mai buna pentru comunicatii.
Cum ar fi daca ai putea receptiona date de la fiecare bec cu LED? Foarte sigur, foarte eficient si cu o acoperire extraordinara: cine n-are un bec cu LED in casa?
Scenariul nu este din literatura SF! Tehnologia este cunoscuta sub numele de Comunicatii prin Lumina Vizibila (Visible Light Communication – VLC) iar inventatorul ei, Harald Haas de la Universitatea din Edimburgh (Scotia), a numit-o Li-Fi, in cursul unei conferinte a Technology Entertainment Design (TED), in anul 2011.
Daca discutam de Wi-Fi, sunt de luat in considerare mai multe aspecte care sunt foarte limitative si care duc, in timp, la „saturarea” domeniului de utilizare, care este limitarea suprema, intrucat peste aceasta nu se poate trece.
Capacitatea. Transmisia wi-fi se face prin unde radio, iar acestea sunt limitate, asa incat dupa o perioada nu va mai exista spectru radio disponibil.
Eficienta. Sunt 1,4 milioane de stalpi radio care folosesc energia nu pentru a transmite datele ci pentru a raci statiile, eficienta acestor statii fiind e 5%!
Disponibilitate. In avion, in spitale, la conferinte importante si in multe alte locuri, este necesara (si impusa!) oprirea dispozitivelor mobile care utilizeaza undele radio.
Securitatea. O mare, foarte mare problema, poate cea mai mare! Undele radio trec prin ziduri si pot fi interceptate si chiar se poate folosi retea, daca cel care intercepteaza si intra in retea are intentii rele.
Aceste patru limitari, trebuie sa recunoasteti, foarte importante, vin sa concureze 14 miliarde de becuri care… creaza lumina, lumina care a creat viata! Deci este cea mai sigura si singura ideala pentru a comunica wireless. Luand in considerare intregul spectru si comparand segmentul spectrului radio cu segmentul spectrului luminii vizibile, observam ca acesta din urma este de 10.000 de ori mai mare decat precedentul. Facand un mic calcul, daca inmultim 1,4 milioane de statii radio ineficiente (reamintim ca eficienta acestora este de numai 5%!), care reprezinta aproape limita maxima, cu 10.000, vom avea rezultatrul de 14 miliarde, adica atatea becuri cu LED cate exista montate in momentul actual. Deci infrastructura exista deja – o puteti vedea ridicand privirea in tavan – si atunci vine in mod natural intrebarea: putem folosi aceste becuri pentru a comunica intre noi si pentru a transmite date, daca ar fi posibil transportul luminos al informatiilor si datelor?
Raspunsul, clar, este: DA!
Dar, rabdare! Despre asta veti afla in urmatorul articol: Transmiterea datelor prin intermediul becurilor.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Numai de bine!