Transmiterea datelor prin intermediul becurilor
Am vazut in articolul precedent ca sistemul actual – Wi-Fi – are patru limitari, ca sa nu le spunem, mai dur, dezavantaje, foarte importante (te si intrebi cum de-l folosim de 20 de ani 🙂 , noi, cei 3,6 miliarde de utilizatori care folosesc 7,229 miliarde de conexiuni – mai multe dacat populatia planetei 🙂 care este de aproximativ 7,197 miliarde – pentru ca multi au cate 2-3 telefoane, tablete sau laptopuri) si care ne „mananca” energia degeaba (doar 5% este consumata util), ca sa nu mai vorbim de capacitate (care se cam termina), disponibilitate (nu in avion, nu in spital, nu in…) sau, cea mai importanta, securitate, intrucat, pentru ca trec prin ziduri se pot intercepta, fara sa prinda nimeni de veste, de diversi „interesati” de ceea ce comunicam cu altii!
Ce ar trebui facut ca sa scapam de toate aceste deficiente ale sistemului Wi-Fi? Ceva uluitor de simplu! Sa schimbam o parte din elementele de iluminat din locuinte, birouri, de oriunde, cu dispozitive de iluminat cu LED. O parte din noi chiar am facut-o, acestea fiind cele mai mici consumatoare de energie si cu viata cea mai lunga din tot ce exista actualmente pe piata.
Care este principiul? Este, de asemenea foarte simplu, ca toate ideile geniale: intensitatea unui fascicul emis de un LED poate fi modificat cu viteze foarte mari, astfel transmitandu-se informatia. Actiunea de modificare se numeste „modulare” si poate fi de trei feluri: modificarea frecventei (a numarului), a amplitudinii (a marimii) sau a fazei unei oscilatii armonice.
Pentru a intelege mai bine transmiterea datelor prin intermediul becurilor, consideram o telecomanda, care are un LED infrarosu, cu care transmitem un flux – un singur flux – de date, de viteza mica (10 – 20 kB/sec.) catre receptorul nostru (TV, DVD-ROM, sitem audio etc.). Sistemul propus de echipa lui Harald Haas – tehnologia dezvoltata este denumita SIM OFDM – transmite nu doar un singur flux de date ci MII de fluxuri in paralel si la viteze mult superioare celei dintr-o telecomanda. Este un tip de modulatie spatiala, care utilizeaza diferite stari purtatoare de frecventa pentru transmiterea informatiilor, care conduce, in afara de cresterea performantelor in comparatie cu OFDM conventionale, si la micsorarea puterii la varf, ceea ce este foarte important si benefic in contextul comunicatiilor optice fara fir.
Daca va intereseaza transmiterea datelor prin intermediul becurilor, puteti citi continuarea, in urmatorul articol: Avantajele comunicarii dara fir prin becuri LED.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Numai de bine!