Stii sa te deconectezi?

Stii sa te deconectezi?

 

Nu, nu este vorba despre de-stresare, distractie, destindere sau altele de acest fel! Este vorba despre „Log out”, „Sign out” sau „Disconnect”, zis mai pe romaneste „Iesi afara”. Si iarasi, nu este vorba de a iesi chiar afara, adica in natura ci afara din aplicatia in care ai intrat si pe care, atunci cand pleci de la computer, de obicei – cei mai multi o fac – o lasi functionand in continuare, in numele tau, pentru ca, nu-i asa, te-ai logat / intrat cu un UserName si un Password, adica un nume de utilizator si o parola, care ar trebui sa fie foarte puternica si sa nu o stie nimeni! Si nu v-ati gandit niciodata ca ar putea fi periculos, nu din cauza hacker-ilor ci, pur si simplu, datorita celor din jurul tau.

Stii sa te deconectezi

Stii sa te deconectezi

Daca esti acasa, pericolul poate veni din doua directii: ori „perechea” ta poate naviga prin Facebook-ul tau sau prin alte site-uri pe care ai intrat si ai uitat sa mai iesi, sau din partea copiilor, care pot gasi ceea ce cauta si nu pot intra singuri, adica site-urile pentru adulti! In final, pericolul nu e chiar „periculos” pentru ca efectele pot fi inlaturate, cu putina abilitate, relativ usor!

 

Daca se intampla, insa, la serviciu, atunci efectele pot fi dezastruoase pana la catastrofice, adica de la furtul fisierelor de serviciu, la care ati lucrat intens ultimele luni, pana la e-mail-ul pe care poate sa-l primeasca seful tau, in care sa-i spui, cat se poate de sincer, parerea ta despre el. Intre aceste extreme, gama este foarte larga: sa te trezesti ca pe pagina da de FB sunt postate „porcarii” care pot fi vazute de toata omenirea si sa-si schimbe, instant, parerea foarte buna pe care o aveau despre tine, sau un mesaj perechii tale de suflet in care ii spui „Pa”, fara sa-i dai detalii sau, dimpotriva, sa-i dai detalii despre ce „minunatie de sufletel” ti-a iesit in cale, ori poate chiar injuraturi catre prietenii tai buni, carora le spui ce… sunt ei si cum… etc.

Se poate chiar – daca lucrati intr-un compartiment important, si ati semnat un contract de confidentialitate – sa va dispara informatii confidentiale care sa fie facute publice pentru a te discredita sau, daca sunt extrem de importante, sa ajunga la adversari / inamici / concurenti!

 

O parte din cele expuse mai sus se intampla si in cazul in care v-ati logat in diferite conturi pe calculatoare din locuri publice, unde oricine se poate aseza dupa tine la computer si se poate folosi de logarile tale… sa speram ca nu e nici unul de internet bancking!

 

Ei, ce zici, este important sa stii sa te deconectezi?

 

Deci: Atentie la neatentie! Nu lasati NIMIC conectat, oricat vi se pare de neinsemnat, intra in obisnuinta si o veti face si cu site-urile importante. NU UITATI: DECONECTATI-VA!

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii pe subiecte IT, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si profesionistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor. Poate chiar sugerati despre ce subiecte ar fi interesant sa mai discutam, de interes general sau chiar particular!

 

 

Va asteptam cu interes!

 

 

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.