Rescrierea BIOS-ului
Dupa cum spuneam, conditia esentiala pentru ca operatia de update de BIOS sa fie incununata de succes, este ca sistemul sa fie functionabil, pentru ca odata lansat in functiune, nemaifiind accesat BIOS-ul, poate fi inlocuit cu varianta noua primita de la producator. De fapt, ce inseamna updata? Exact asta: inlocuirea vechiului soft cu unul nou. Dezavantajul major al procedeului este ca nu se poate sti niciodata daca operatia a reusit pana nu se re-porneste computerul si se citeste din nou BIOS-ul. Daca a pornit, felicitari! V-ati descurcat de minune sau ati avut noroc cu carul.
BIOS-ul este scris pe niste cipuri de memorie speciale, amplasate pe placa de baza, si care arata ca in imaginea alaturata (cele mai mari sunt mai vechi!). In cazul in care, la operatia precedenta, rezultatul este imposibilitatea de a mai porni calculatorul, atunci trebuie trecut la „Plan B”, adica la re-scrierea BIOS-ului.
In principiu, acest lucru se poate face in doua moduri: „Hot Swap” si „Clasic”.
Prima metoda este aplicabila numai in conditiile in care chip-ul BIOS este montat pe placa de baza prin intermediul unui soclu, astfel incat sa poata fi inlocuit in timpul functionarii computerului. Procedura este urmatoarea: se cauta o placa identica, se ia chip-ul BIOS, se inlocuieste cel defect si se porneste computerul. Apoi sa amplaseaza in soclu, din nou, cel defect si se face update-ul; daca totul este in regula, la restart computerul va porni corect si problema este rezolvata.
A doua metoda, cea „clasica” presupune ca aceasta operatie sa se desfasoare intr-un Service, intrucat este necesar un dispozitiv separat pentru scrierem chip-ul fiind scos de pe placa de baza, chiar in situatia cand este lipit. Dupa re-scriere el va fi lipit inapoi pe placa de baza. Si in acest caz este un avantaj daca chip-ul de BIOS este montat intr-un soclu si nu lipit pe placa. Oricum, mai este necesar si un instrument pentru scoaterea chip-ului de BIOS din soclu!
Atentie! Cu multa insistenta recomand ca inainte de orice update, sa se faca o salvare a BIOS-ului existent pe orice mediu de stocare aveti disponibil (CD, DVD, stick, hard extern), pentru ca in caz de esec sau daca nu aveti imediat posibilitatea sa il duceti in service sau sa gasiti o placa de baza identica, sa puteti restaura macar varianta initiala!
Mai trebuie retinut ca, mai nou, producatorii de BIOS nu mai ofera produse complete de BIOS ci doar parti, fractiuni de BIOS pentru update.
Daca, subit, laptopul sau computerul nu mai functioneaza deloc si nu reusiti in nici un fel sa-i dati de capat, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor consilia si va vor indruma pe calea cea mai dreapta si mai scurta de urmat. A, si cea mai ieftina! 😀
Va asteptam cu incredere!
P.S. Te-ar interesa sa stii sa te deconectezi?
Buna ziua,
Am facut update la versiunea de bios la un laptop toshiba satellite l505-111, acesta astat sa actualizeze mai bine de 1 ora dupa care sa oprit.
La repornire nu mai afiseaza nimic!!!!
Se poate repara?
Care este costul interventiei?
Multumesc.
buna am o placa de baza P8Z77-V PRO/THUNDERBOLT
si da dus cipu dela bios am pus dela o placa asemanatoare asus p8z77-v-lx functioneaza dar nu merg toate usburile si lanu cod cip e cfeon
en25f64
104qip
q22ko4a
1218tda ma puteti ajuta multumesc
Sigur ca da ! Va asteptam in service !