Recapitularea criteriilor de alegere a sursei
Recapitularea criteriilor de alegere a sursei are ca scop de a sintetiza toate criteriile care au fost prezentate pana acum si de a forma o imagine cat mai completa a ceea ce inseamna alegerea, in cunostinta de cauza a unei surse pentru computer. Ordinea prezentarii este aleatorie, fiecare utilizator putand considera unul sau altul dintre criterii ca fiind cel mai important pentru el.
Puterea. Trebuie sa faca fata cerintelor sistemului, deci se va calcula puterea necesara insumand puterea subansamblelor sau prin intermediul unui calculator online de putere. Pentru a afla puterea necesara unui subansamblu care nu o are inscriptionata pe eticheta, se cauta pe Google denumirea, urmata de TDP (Thermal Design Power), spre exemplu „GeForce 860 TDP.
Eficienta. Este in jur de 70 %, recomandabil, pentru utilizatorii mai pretentiosi, sa fie peste 80 %. Nu intotdeauna producatorii specifica aceasta caracteristica, mai ales pentru sursele „low – end”, din motive usor de inteles.
PFC – Power Factor Correction. Reduce pierderile prin puterea reactiva micsorand factorul de putere (raportul dintre puterea reala si puterea aparenta, mai pe intelesul tuturor, raportul dintre puterea consumata efectiv si cea absorbita de la sursa) si se poate face in doua moduri: PFC pasiv (70 – 75 %) sau activ (95 – 99 %). Peste 80 % sursa se considera eficienta.
Protectie. Standardul ATX12v reglementeaza protectia surselor impunand doua protectii esentiale: la supratensiune (Over-Voltage Protection – OVP) si la supracurent (Over-Current Protection – OCP). In afara de acestea, mai sunt protectii optionale, prezente doar la sursele bune si foarte bune, dintre care amintim: PG – Power Good, UVP (Under Voltage Protection – protectia la subtensiune), Protectie la suprasarcina (Over Load Protection – OLP) sau Protectia la depasirea puterii (Over Power Protection – OPP, Silicon Controlled Rectifier – SCR (se mai numeste si “Crowbar”), Protectia Clamp (CP), Protectia la scurtcircuit (Short Circuit Protection – SCP), Protectia la supratemperatura (Over Temperature Protection – OTP), Operarea in lipsa sarcinii (No Load Operation) si Protectia prin limitarea curentului absorbit la pornire (inrush current).
Rail. Pentru sursele obisnuite, este suficient un singur „rail” – adica linie de alimentare – dar pentru sursele destinate pentru jocuri, spre exemplu, unde este necesara o putere foarte mare, sunt necesare mai multe. Exemplu, daca este necesar a se lua de la sursa 12 V si 27 A (324 W – pentru placa video), limitarea data de standard fiind de 20 A, se va utiliza o sursa cu 2 rail-uri de 12 V, una de 14 A si una de 13 A.
Conectori. Mare grija la conectori! Mai ales pentru placa video, unde s-ar putea sa fie nevoie de alimentare suplimentara. Pentru cei care doresc sa stie totul despre conectori, mergeti pe pagina PlayTool.
Ultimele criterii in Recomandari surse de alimentare computer.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!