Instrumente software de diagnosticare
Instrumente software de diagnosticare sunt instrumente de lucru intr-un Service si, dupa cum am aratat intr-un articol anterior, se impart in doua categorii mari, in functie de natura defectiunii: instrumente software si instrumente hardware. Despre instrumente hardware de diagnosticare am vorbit in zilele si articolele precedente, despre instrumente software de diagnosticare urmand sa discutam in prezentul articol.
Sa vedem, mai intai, ce sunt aceste instrumente software de diagnosticare si apoi vom discuta si despre utilitatea si modul de utilizare a lor, astfel incat beneficiile sa fie maxime. Este evident pentru toata lumea, cred, ca „software” ne trimite direct la „programe”, deci sunt niste programe, mai mari sau mai mici, mai complexe – care vor fi utilizate cu precadere de profesionisti – sau mai simple – la indemana amatorilor, fiind usor de instalat si / sau de folosit.
Primul, cel mai usor de folosit si pe care il puteti utiliza gratis timp de o luna, este SIW (il puteti descarca urmand link-ul din denumire). Informatiile furnizate sunt foarte diverse, atat penru componentele hardware cat si pentru cele software, pentru acestea din urma fiind relevate si licentele de instalare, registrii, chiar si problemele de securitate pe care le aveti (vezi foto).
Din categoria cealalta, a softurilor pentru profesionisti, cel mai utilizat este Hiren’s BootCD (HBCD), un program de diagnosticare avansat, care se utilizeaza in modul Live (adica se „scrie” imaginea ISO pe un CD si se boot-eaza de pe el). In esenta, el nu este un program ci o colectie de progreme, aranjate pe categorii, cu ajutorul carora se poate face aproape orice, de la diagnosticarea hard disk-urilor si verificarea RAM-ului, la repararea bad-urilor descoperite (vezi foto). Este drept ca nu poate fi folosit de oricine, unele dintre programe neavand nici macar interfata grafica utilizator, ele fiind folosite prin intermediul liniei de comanda DOS. Aici ar mai fi de remarcat faptul ca unele dintre ele sunt programe vechi, parte din ele chiar abandonate (in sensul ca nu s-a mai lucrat la dezvoltarea si imbunatatirea lor), dar care lucreaza foarte bine daca stii sa te folosesti de ele.
O alta alternativa a acestui program, care il face accesibil si utilizatorilor (e drept, a celor mai avansati), este Ultimate BootCD – cunoscut indeosebi sub numele de UBCD4Win – care are interfata grafica, este de fapt un Windows simplificat, care are cateva unelte care pot fi folosite pentru diagnosticare (vezi foto). Se utilizeaza la fel ca HBCD, adica se „arde” pe un CD si se boot-eaza de pe el.In plus, are si cateva benchmark-uri pentru testarea computerului.
Sfaturi:
- daca aveti probleme cu computerul si se afiseaza un cod de eroare (inclusiv „vestitul” ecran albastru), o idee excelenta este Google Search Engines, care va poate da informatii extrem de pretioase pentru diagnosticare. Daca problema este uzuala, rezolvarea poate veni chiar de pe forum-urile de specialitate in care profesionistii dau sfaturi;
- UBUNTU Live CD. Este un Linux care poate rula de pe un Live CD si din care puteti efectua diverse operatii – cum ar fi recuperarea de fisiere sau lucrul cu partitiile (formatare, lipire, sterge sau crea), sau testarea RAM-ului ori scanarea de virusi.
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!