Informatie record inregistrata pe disc

Informatie record inregistrata pe disc

 

Informatie record inregistrata pe disc

Informatie record inregistrata pe disc

In aceasta epoca a informatiei, fiecare dintre noi – chiar daca unii nu recunosc :) – au „suferit” din lipsa de spatiu de stocare, evident, din motive diferite, foarte diferite, cum ar fi muzica si filme, pe de o parte, sau jocuri, pe de cealalta parte. Asta la nivel „micro”, dar modelul se pastreaza, chiar daca dimensiune difera (exemplu atomul si sistemul solar), asa incat „problema” stocarii informatiei s-a cercetat si se cerceteaza inca, la nivelul cel mai inalt. Si uite asa apar recordurile! S-a reusit „scrierea” a 360 TB de date pe un disc (de cuart, desigur) de dimensiunea uneui monede (insa nu siu sa va spun daca de un Penny, un Shilling sau un Pound!).

Informatie record inregistrata pe disc

Informatie record inregistrata pe disc

Cercetatorii din Marea Britanie, de la Universitatea Southampton au reusit aceasta performanta (360 TB = 368.640 GB adica 78.434 DVD-uri !) utilizand lasere cu pulsatii de cateva femtosecunde (adica, intr-un cuvant, catralionimi de secunda, in mai multe cuvinte  milionimi de miliardimi de secunda) intr-o structura 5D de cuart. Pentru a realiza ce inseamna o femtosecunda se pot descrie doua scenarii. Lumina are o viteza – o stie oricine – de 300.000 km./sec., iar intr-o femtosecunda parcurge 300 nanometri, adica un pic mai mult decat cea mai mica bacterie! Al doilea mod de a gandi: o femtosecunda este pentru o secunda  asa cum aceasta este pentru 32 milioane de ani! (Si NU este ultimul termen din sir, urmeaza attosecunda, zeptosecunda si yoctosecunda!).

Revenind la subiect, imprimarea, la scara nanometrica, a amplasat punctele purtatoare de informatie in trei straturi aflate la cinci microni distanta unul de celalalt. Evident ca pentru citirea acestui disc va fi nevoie tot de un laser pulsativ.

Informatie record inregistrata pe disc - Magna Carta

Informatie record inregistrata pe disc – Magna Carta

Dar ce s-a inregistrat pe acest super-disc? In afara de Biblie (versiunea lui King James) si de „Declaratia Universala a Drepturilor Omului”, mai sunt inscriptionate pe disc „Magna Carta” si „Optica” lui Newton.

Informatie record inregistrata pe disc - Opticks - Newton

Informatie record inregistrata pe disc – Opticks – Newton

Ca durata de viata, discul inregistreaza noi recorduri: 13,8 miliarde de ani la 176 grade Celsius – spun cercetatorii in cauza.

Mai ramane o singura intrebare: daca pamantenii se vor autodistruge, ne va distruge vreun meteorit sau va veni Apocalipsa, cine va mai fi capabil si interesat sa citeasca discul?

Daca aveti probleme cu sistemele de calcul – orice fel de probleme – va asteptam sa sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste, rezolvand prompt si profesionist problemele, garantat!

Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

S-auzim numai de bine!

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.