Dezmembrarea laptopului pentru curatare
…este, incontestabil, operația principala de întreținere a unui laptop, fără de care viața acestuia se scurtează considerabil, întrucât supraîncălzirea este principala cauza a defectării acestuia.
Laptopurile actuale au in configurația lor componente care, in procesul normal de funcționare, generează o cantitate foarte mare de căldură, chiar si la o funcționare „normala” si, cu atât mai mult, atunci când rulează programe complexe, cum ar fi, spre exemplu, jocurile! De aceea este foarte important ca temperatura acestuia sa fie in limitele stabilite de producător, cu alte cuvinte, răcirea sa se facă/sa se mențină așa cum a fost proiectata, in caz contrar putându-se ajunge la deteriorarea unor componente interne importante si… costisitoare. Pentru aceasta, experiența arata ca ar trebui efectuata curățarea laptopului de cel puțin doua ori pe an, de preferat la un atelier specializat – si mai de preferat este sa fie al nostru: sunați la +40 763 644 629 – pentru ca dezmembrarea laptopului pentru curatare este o operație destul de complexa la unele tipuri de laptopuri si exista riscul deteriorării unor subansamble prin manipularea defectuoasă sau prin forțare la desfacere sau chiar la montare.
Totuși, daca din diverse motive ați hotărât ca puteți face singuri curățarea laptopului, veți găsi mai jos câteva indicații absolut necesare pentru ca operația sa fie încununată cu succes.
O curățare „profesionala” a laptopului presupune efectuarea mai multor operații esențiale:
- Dezmembrarea parțiala sau totala a laptopului, in funcție de varianta constructiva.
- Curățarea de praf si alte impurități a sistemului de răcire: ventilator/oare si radiator.
- Ungerea ventilatorului/ventilatoarelor.
- Desfacerea radiatorului, curățarea suprafețelor si aplicarea pe suprafața procesorului a unei pelicule subțiri de pasta termoconductoare, cu ajutorul unei palete din plastic. Pentru curățare, veți avea nevoie si de alcool izopropilic, este bine sa îl achiziționați din timp.
- Daca este necesar, se adaugă foitele de argint sau pastilele de cupru ori bureții termici.
- Se efectuează operațiile anterioare in sens invers, pentru a se monta complet – si corect – laptopul
Dezmembrarea laptopului pentru curatare…
… se incepe prin a ne asigura ca laptopul este închis complet, ca nu este nici in „sleep” nici in hibernare. Deci se decuplează încărcătorul si se scoate – daca este posibil – bateria; se apasă de câteva ori butonul de oprire ca sa se descarce orice urma de electricitate. Este util si a va descărca electrostatic, pentru a nu deteriora componentele sensibile, cel mai simplu mod este, pur si simplu, a pune mana pe un obiect care are împământare, cel mai uzual fiind caloriferul. Urmează scoaterea capacului, care poate fi diferita la diverse modele, dar, in principal, șuruburile sunt pe spate si pot fi si mascate de etichete sau piciorușe. La unele modele pot fi si pe lateral. Pont: este mai ușor de desfăcut șuruburile carcasei si ale sistemului de răcire daca se face operațiunea imediat după ce s-a oprit laptopul, pentru ca suporții din plastic sunt moi si maleabili! Daca este posibil, aranjați șuruburile pe masa de lucru in poziția de unde le scoateți – vă va fi mai ușor la montare – pentru ca pot fi unele mai lungi decât altele si inversarea lor poate provoca necazuri. Atenție! La unele modele se poate scoate capacul fără pierderea garanției, la altele, nu! Pentru scoaterea capacului trebuie tras puțin in lateral, daca simțiți ca undeva „ține”, mai verificați daca toate șuruburile au fost scoase. Daca laptopul este din categoria celor care nu necesita demontare completa, ar trebui sa aveți acces la sistemul de răcire si ar trebui sa vedeți tuburile de cupru prin intermediul cărora se conectează procesorul si cardul grafic la radiator si ventilator. Si ar trebui sa mai vedeți praf aglomerat pe radiator si pe ventilator. După ce se scot bucățile mari, se curata cu atenție, folosind un bețișor pentru urechi si in final se sufla cu un tub (spray) cu aer comprimat. Atenție: spray-ul trebuie ținut in poziție verticala pentru a evita ca aerul lichid sa fie evacuat prin duza si sa deterioreze componentele electronice. De asemenea, grija sa nu apăsați pe ventilator si nici sa nu-l rotiți foarte tare – se vor da jeturi scurte de aer, de la o distanta de minimum 5 cm. Nu încercați cu aspiratorul decât daca nu aveți alta soluție si doar pe turație minima si distanta suficient de mare.
Pentru o curățire completa, vom trece la etapa următoare, in articolul următor: „Curățare laptop”