Despre computerizarea in nori
Suna interesant si ciudat, in acelasi timp, mult mai „la indemana” fiind exprimarea in limba engleza – cloud computing – ca de altfel a multor termeni si expresii din domeniul computerelor.
Ce este „cloud computing” si ce face el? Este un ansamblu de servicii din domeniul informaticii si calculatoarelor care se remarca prin faptul ca utilizatorul nu cunoaste configuratia si amplasarea fizica a sistemelor pe care le utilizeaza. Serviciile sunt diverse si inca se mai diversifica, la inceput fiind vorba doar de gazduire de fisiere iar in prezent gama foarte larga: aplicatii (nu mai este necesar sa instalezi pe calculatorul propriu un program, il poti folosi pe cel pus la dispozitie de furnizorul de servicii cloud, astfel facand economii importante pentru ca nu mai trebuie cumparata licenta pentru program), stocare (acum cantitatea de memorie pusa la dispozitie este foarte mare, de ordinul zecilor de gigabiti – Orange ofera 10-25 GB gratuit, cu abonament de voce si 50-150 GB la 2,42 si 6,78 E/luna), acces la informatii.
Pentru utilizarea acestor servicii este necesara, desigur, o conexiune de calitate si permanenta la internet. Executarea aplicatiilor pe serverul furnizorului de cloud are mai multe avantaje, in afara de faptul ca nu mai trebuie achizitionata licenta programului ci nu mai trebuie nici actualizat periodic, aceasta sarcina revenindu-i furnizorului. De asemenea, datele sunt in deplina siguranta pe serverele de cloud, mult mai in siguranta decat pe computerul propriu. Furnizorii „clasici” de cloud computing pun la didspozitia utilizatorilor programe la care accesul este permis prin intermediul unui browser local, pentru ca datele personale de acces, ca si aplicatia, sunt pastrate tot in cloud, la furnizor. In aceasta situatie, asigurarea drepturilor de acces si a confidentialitatii joaca un rol de prim rang.
Ca in toate domeniile, si aceasta solutie prezinta avantaje si dezavantaje, din care mentionam cateva mai importante:
- In primul rand, sincronizarea pe toate dispozitivele pe care le detii si care sunt conectate la cloud (computer, laptop, tableta, smartphone), sincronizare foarte simplu de realizat.
- Capacitate foarte mare de stocare, fara a face nici o invesatitie pentru achizitionarea de suport sau dispozitive de stocare.
- Viteza foarte mare de calcul, serverele gazda fiind, in general, foarte performante iar datele accesate fiind stocate pe dispozitive SSD nu pe hard disk-uri.
- Siguranta foarte mare de pastrare a datelor, furnizorul luind masuri pentru a evita pierderea, accidentala sau infractionala, prin efectuarea de backapuri periodice, sau scrierea lor pe mai multe dispozitive de stocare.
- Fisierele existente in cloud se pot accesa si modifica / prelucra prin intermediul aplicatiilor existente tot in cloud.
Ca dezavantaje, mult mai putine, mentionam:
- Legalitatea situatiei este complexa pentru ca posesorul datelor stocate nu stie nici macar tara (sau tarile) in care se gasesc serverele unde sunt stocate fisierele sale.
- Este necesara, in mod obligatoriu, o conexiune foarte stabila si rapidă la internet.
In concluzie, avand in vedere ca este previzibila aparitia de programe / aplicatii disponibile doar in cloud, este necesar sa fim convinsi de siguranta datelor pastrate in cloud si marele avantaj de a nu trebui sa porti dupa tine un dispozitiv de stocare pentru clipuri, poze, filme, documente, acestea putand fi accesate din orice punct de pe glob, cu ajutorul oricarui dispozitiv conectat la internet de care dispunem in acel moment.
Daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!
Toate bune!
Buna. eu am un pc, tot am cautat pe net soluti, cate am gasit toate leam incercat. Pornesc pc-ul totul e ok. cand intru pe net sau deschid orice joc sau fac orice altceva monitorul se innegreste si scrie No Signal. Care este problema?
Buna seara,
este posibil sa intampinati o problema la placa video, iar atunci cand aceasta este solicitata se pierde semnalul video.