Administrarea fara drepturi de administrator

Administrarea fara drepturi de administrator

 

Sunt multe situatiile cand trebuie sa fii administrator ca sa poti instala / lucra programe sau aplicatii si… administratorul nu este disponibil! Asta e valabil si la serviciu – ai nevoie de drepturi de administrator pentru instalarea unei noi variante de program si chiar atunci lipseste administratorul de sistem – dar si acasa, vrei sa testezi si tu un program pe computerul „juniorului” si… el nu-i acasa sa-di dea parola! Ei bine, programatorii de la Microsoft au tinut cont si de aceasta situatie dificila si au lasat o „usita” de acces, excelenta daca te pricepi putin intr-ale calculatoarelor.

Administrarea fara drepturi de administrator - Utilizare RunAsInvoker

Administrarea fara drepturi de administrator – Utilizare RunAsInvoker

Optiunea se numeste RunAsInvoker si permite pornirea / instalarea aplicatiilor / programelor care necesita drepturi de administrator, fara a le avea! Exista doua moduri de a folosi aceasta optiune, pe care le vom descrie mai jos.

 

  1. Faceti click dreapta pe scurtatura de pe desktop, selectezi „Properties” si apoi tab-ul „Shortcut”. In „Target”, se adauga, inaintea a ce scrie acolo, urmatoarele:

C:\\Windows\System32\cmd.exe/C set__COMPAT_LAYER=RunAsInvoker & start ”” (dupa ghilimele este un spatiu liber!)

Deci in rubrica Target va trebui sa scrie cam asa (vezi foto)” : C:\\Windows\System32\ cmd.exe/C set__COMPAT_LAYER=RunAsInvoker & start ”” C:\Program Files\ RecoveryMechanic\HDD Mechanic\HDD Mechanic.exe si apoi se apasa Apply. Dupa aceasta operatie se va schimba si iconul aplicatiei (scurtaturii) cu cel al .cmd. Pentru a o schimba inapoi, apasati „Change Icon…” si navigati pana la executabilul programului, unde veti gasi iconul initial.

 

Administrarea fara drepturi de administrator - Comanda Run - Shell sendto

Administrarea fara drepturi de administrator – Comanda Run – Shell sendto

  1. A doua metoda, mai eleganta, presupune crearea unui fisier, pe care il puteti numi chiar „RunAsInvoker.cmd” care sa contina liniile de mai jos (puteti face si „copy/paste”:

Set__COMPAT_LAYER=RunAsInvoker

Start „” „%~dpnx1”

Administrarea fara drepturi de administrator - SendTo

Administrarea fara drepturi de administrator – SendTo

Apoi puneti acest fisier in SendTo astfel: Start / Run / shell:sendto (vezi foto) si… gata! Acum nu ramane decat sa faceti click dreapta pe scurtatura de pe desktop a programului pe care doriti s-l lansati cu drepturi de administrator si in meniul drop-down care se deschide alegeti „Send to” si „RunAsInvoker.cmd” (vezi foto).

 

Administrarea fara drepturi de administrator - Comanda Run - Utilizarea comenzii RunAsInvoker.cmd

Administrarea fara drepturi de administrator – Utilizarea comenzii RunAsInvoker.cmd

 

 

 

 

 

Nu uitati ca raspunderea pentru utilizarea acestor medode – administrarea fara drepturi de administrator – in scopuri mai putin „ortodoxe” va apartine in totalitate!

 

 

 

 

Daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste. Sau  chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!

 

Toate bune!

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.