Cerneala digitala a viitorului
O tehnologie absolut diferita de tot ce ati citi pana acum despre ecrane este cerneala digitala a viitorului sau cerneala electronica sau eINK (electronic INK). Intr-o lume in care producatorii de device-uri se intrec in a oferi display-uri cu milioane sau chiar miliarde de nuante de culori, exista si o categorie de producatori dar si de utilizatori, care prefera cateva nuante de gri! Compensatia? Consum infim de energie – deci autonomie foarte mare, de ordinul 4-6 saptamani – si relaxare pentru ochi. Un alt „dezavantaj” (am pus ghilimele pentru nu este propriu-zis un dezavantaj, utilizatorii din aceasta categorie il folosesc doar pentru a vizualiza continut static) il reprezinta faptul ca imaginea este remanenta pe ecran, astfel incat nu se pot urmari filme sau imagini dinamice. Evident ca si in aceasta categorie s-au facut cercetari pentru a introduce culoarea si chiar s-a scos pe piata un model color comercial.
Tehnologia acestor ecrane e-paper presupune consumul de energie doar la schimbarea starii, a continutului de pe ecran: cand se aplica un semnal electric, sferele cu pigmenti alb si negru se reorienteaza si raman in aceasta stare (vezi foto), pentru o perioada foarte mare de timp. Procedeul de producere al eINK este electroforeza, o metoda de analiza si separare bazata pe migrarea particulelor solide dispersate intr-un lichid, sub actiunea unui camp electric (Wikipedia). Primul obiect realizat cu afisaj care utilizeaza acest principiu a fost un ceas, creat in anul 2009 de catre firma Seiko.
Ecranul este format din milioane de microsfere foarte mici care au implementate particule albe (incarcate pozitiv) si negre (incarcate negativ) care se deplaseaza, sub influenta tensiunii aplicate, spre partea de deasupra (din fata) a ecranului, astfel devenind vizibile pentru privitor.
In general aceasta tehnologie, eINK – cerneala digitala a viitorului – este folosita in prezent pentru realizarea de „carti electronice” (e-book), „hartie electronica” (e-paper) sau „cititoare de carti” (e-book reader), cel mai cunoscut fiind e-book reader-ul Kindle, de la Amazon.
Avantajele majore, in afara consumului aproape neglijabil de energie, este faptul ca „substanta” e INK se poate „tipari” / aplica pe material plastic (deci flexibil), sticala, hartie (speciala), dar si pe un film transparent care are imprimate pe el circuitele electronice de comanda.
Pe piata exista deja un smartphone care a ajuns la varianta 2 – YotaPhone 2, 4G, 32 GB, cu camera de 8 Mp cu autofocus, blitz cu LED si filmare full HD (1920 x 1080), 2 GB RAM, 145 gr. (!) care este „2 in 1”, adica pe o fata este telefon obisnuit, cu display AMOLED Full HD iar pe cealalta EPD (Electronic Paper Display) cu rezolutie 960 x 540 si 16 tonuri de gri, adica un e-reader in toata regula. Ambele display-uri sunt protejate cu Corning Gorilla Glass 3. Cireasa de pe tort: are incarcare wireless! Din pacate stocul s-a epuizat, dar mai gasiti doua resigilate la eMag, cu pretul de 1.872,57 lei.
La capitolul recomandari, din categoria LCD este de ales IPS iar din categoria AMOLED, Super AMOLED Plus sau varianta HD a Super AMOLED.
Daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!
La buna… citire!