Defragmentarea harddiskului

Defragmentarea harddiskului

 

Dupa o perioada de functionare, mai mare sau mai mica – functie de utilizarea mai intensiva sau mai moderata – observam o incetinire vizibila a functionarii laptopului sau computerului, pe care, de obicei, o atribuim „frunzelor” din registri, ramase dupa instalari si dezinstalari de programe (care, evident, lasa urma in registrii, multe programe ne-eliminant ceea ce au „scris” in etapa de instalare), respectiv sistemului de operare care, din aceasta cauza si-a incetinit vizibil viteza de lucru. Dupa ce „remediem” situatia, prin re-instalarea sistemului de operare, observam ca mare lucru nu s-a schimbat, sistemul fiind in continuare mai lent decat de inainte. Explicatia este fragmentarea hard disk-ului.

Defragmentarea harddiskului

Defragmentarea harddiskului

La scrierea unui disk gol, fisierele sunt scrise la rand, fie ele documente sau programe, si sunt citite foarte usor, fiind „compacte”, toti „bitii” fiind la rand, foarte usor de citit. Incepand cu primul fisier sters sau program dezinstalat, lucrurile evolueaza inspre rau, in sensul ca urmatorul fisier va fi scris „impartit” in multe segmente, scrierea incepand de la inceputul hardului, in locurile ramase libere prin stergerea fisierelor anterior scrise, pana la umplerea spatiului disponibil. Urmatorul fisier, la fel, va fi scris in „gaurile” gasite libere dupa stergerea altor fisiere. Deci, cu cat stergem mai multe fisiere, cu atat mai fragmentat va fi hard disk-ul. La citirea unui fisier, capul de citire trebuie sa se opreasca in zeci de locuri pentru a citi datele intregului fisier, astfel ca actiunea dureaza mult mai mult decat daca fisierul ar fi fost compact, citit „dintr-o bucata”, la o singura sau doua opriri ale capului de citire al hard disk-ului. Specialistii considera ca este necesara minimum o defragmentare pe luna, insa acest lucru depinde, dupa cum am mentionat mai sus, functie de frecventa stergerii si scrierii de fisiere. Ce face defragmentarea harddiskului de fapt?

Defragmentarea harddiskului - Fisier fragmentat

Defragmentarea harddiskului – Fisier fragmentat

Defragmentarea reuneste toate fisierele la un loc sau, oricum, in mult mai putine fragmente, pentru a putea fi citite mai repede.

Defragmentarea harddiskului - Tehnica defragmentarii

Defragmentarea harddiskului – Tehnica defragmentarii

Tehnica este relativ simpla, teoretic: in prima faza se analizeaza diskul si daca este mai mult de 10% fragmentat, este necesara defragmentarea. Apoi, se ia in consideratie primul fisier fragmentat, se citeste dimensiunea lui, apoi se muta sectoarele la sfarsitul hardului pana se obtine un spatiu liber in care sa incapa fisierul defragmentat, adica „dintr-o singura bucata”. Se repeta actiunea si cu celelalte fisiere pana la ultimul. Se intelege ca, pentru o defragmentare corecta, trebuie sa existe spatiu liber pe hard disk cel putin la fel de mult cat sa incapa cel mai mare fisier existent pe el.

Defragmentarea harddiskului se poate face in mai multe moduri, despre care vom discuta in urmatorul articol: Metode de defragmentare a hardului.

Daca aveti orice fel de probleme cu hard disk-ul, sau chiar daca nu aveti dar doriti sa-i faceti o verificare sau o defragmentare, cel mai indicat lucru este sa luai laptopul sau sistemul de calcul si sa veniti cu el la Service-ul nostru – nu inainte de a suna la  0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor rezolva problema rapid si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

 

S-auzim numai si numai de bine!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.