Cum se alege un hard disk extern

Cum se alege un hard disk extern

 

Cum se alege un hard disk extern

Cum se alege un hard disk extern

Desi serviciile de tip „Cloud” castiga teren pe zi ce trece, pentru fisierele foarte importante aceasta solutie poate sa nu fie cea mai buna din punct de vedere al sigurantei informatiilor, tot vechiul hard disk constituind „baza” stocarii lor, cu atat mai mult cu cat au aparut device-uri externe foarte performante si rezonabile ca pret, cu capacitati extraordinar de mari, de 1 – 10 TB si cu rate de transfer excelente. Si aici, primordiala este intrebarea: „La ce vei folosi hard disk-ul?”, pentru ca nu este acelasi lucru daca il utilizezi la „depozitat” fotografii sau fisiere „statice” si altceva este daca vrei sa vezi pe TV-ul tau 3D filme, pentru ca aici conteaza foarte mult rata de transfer, in primul caz ea fiind mult mai putin importanta. Asa incat consider ca ar fi de mare interes sa trecem in revista cele mai importante criterii care trebuie avute in vedere la achizitionarea unui hard disk extern.

E clar ca in primul rand, stiind foarte clar la ce vom utiliza hard didk-ul, va trebui sa alegem rata de transfer, mai mare daca il utilizam ca suport pentru filmele pe care le vom vizualiza pe TV sau mai mica daca il vom utiliza doar ca suport de stocare pasiv. Strans legat de aceasta este interfata, care poate fi de patru feluri: wireless, USB 2.0, eSata si USB 3.0, in ordinea vitezei de transfer pe care o suporta, si care este intre 150 MB/sec. (wireless) si 400 MB/sec. (USB 3.0). A, era sa uit! Mai este si portul care are cea mai mare viteza, dar care se gaseste, deocamdata, doar la produsele Apple: Thunderbold. Dar se pare ca USB 3.1 sau 3.5 va egala viteza acestuia. Daca aveti un laptop Apple, merita sa cautati un HDD extern cu port Thunderbold!

Apoi este cazul sa ne gandim si la capacitatea de stocare, iarasi in functie de utilizarea pe care o vom da acestuia: foarte mare – 4TB, pentru filme – sau mai mica – 1 TB, pentru fisiere „statice”.

Un alt criteriu foarte important de care trebuie tinut seama este siguranta datelor. Iarasi, in functie de utilizarea hard disk-ului, vom alege unul „normal” daca il vom folosi pentru fisiere „banale”, dupa cum am mai zis – filme, fotografii, fisiere diverse – sau vom cauta unul care sa reziste mai bine la socuri – constructia lor fiind foarte diferita – daca vom stoca pe el fisiere deosebit de importante si irecuperabile.

Ar mai fi de luat in considerare, daca avem in vedere modul in care il vom folosi J J J, dimensiunea hard disk-ului: daca il vom utiliza in mod stationar, acasa, putem lua unul de format mai mare, de 3,5”, iar daca avem nevoie de unul portabil, pe care sa-l purtam dupa noi si sa-l conectam la laptop sau tableta, atunci vom lua unul cu dimensiuni mici, de 2,5”. Tot legat de acest aspect, trebuie mentionat ca cele de 3,5” se alimenteaza, de regula, de la priza, prin intermediul unui adaptor, in vreme ce hard disk-urile de 2,5” se alimenteaza prin portul USB prin intermediul caruia se conecteaza la device-ul care il foloseste.

Deci, la intrebarea “Cum se alege un hard disk extern, ar mai fi de ales… brandul! In afara de Seagate (pe care ii prefer, evident, dupa Samsung J ), mai exista si Western Digital, Toshiba, Verbatim, Adata, Fujitsu, Hitachi etc.

Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la  0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Numai de bine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.