Cate criterii cumparare laptop trebuie sa am in vedere? – este o intrebare pe care oricare posesor de laptop si-a pus-o, pentru ca nu este o alegere usoara! O intrebare pe care fiecare posesor de laptop si-a pus-o, macar odata in viata! Inevitabil va veni o zi cand vom lua in considerare varianta sa schimbam vechiul desktop cu ceva mai bun, mai puternic, mai frumos si… mai usor! Atat de usor incat sa-l putem lua cu noi la plimbare sau la munca!
Criterii cumparare laptop
Si, dupa ce am luat aceasta hotarare cruciala, incepe o luuunga perioada de cercetari, cautari, informari, sfaturi de la prieteni atotstiutori si cunoscatori, vizite in magazine, cautari pe net… din pacate, in cele mai multe cazuri, fara sa stim cu exactitate ce anume cautam! Pentru ca, de fapt, zilele se transforma in ore atunci cand totul este clar si limpede! Sa vedem cum putem ajunge in aceasta situatie incredibila, care ne ajuta sa avem laptopul mult-dorit in mainile noastre cu cateva zile mai devreme, deci, ce criterii de achizitie laptop trebuie sa am in vedere?
Cum presupun ca deja suma destinata acestei investitii este stabilita, mai mult sau mai putin exact, sa vedem repejor cum putem stabili ce laptop vrem sa cumparam.
- In primul rand trebuie sa ne hotaram daca dorim un laptop nou sau, pentru aceeasi suma, un laptop ceva mai performant dar second-hand.
De fapt, aici, alegerea comporta mai multe variante pe care majoritatea cumparatorilor le confunda! Un laptop (sau orice aparat, in final) se poate afla in urmatoarele conditii: nou, resigilat, second hand sau reconditionat.
Cel nou, e nou, adica nefolosit (in principiu, pentru ca se poate sa fi fost expus si pus la dispozitia clientilor pentru testare – daca este intr-un magazin).
Cel re-sigilat este si el nou, nefolosit sau putin folosit (ca mai sus) si care prezinta zgarieturi fine pe carcasa, sau chiar un pixel speriat care nu se mai aprinde! Produsul are garantie si este putin mai ieftin decat cel nou-nout.
Laptopul second-hand este un aparat folosit vreme mai indelungata, functional, prezinta urme de uzura pe carcasa si… este demodat ca design. Perioada de garantie oferita (daca il cumparati de la o unitate comerciala) este relativ scurta, mult mai scurta decat la produsele noi sau resigilate.
Laptopul reconditionat este un produs returnat de un cumparator sau achizitionat ca defect de o unitate de service calculatoare, reparat (refurbished) si prezentat spre vanzare la un pret mult mai mic decat unul nou si cu un termen de garantie deasemenea mult mai mic.
Alte criterii cumparare laptop?
Intre primele doua variante, se poate lua in considerare varianta resigilata, daca nu ne deranjeaza o mica zgarietura pe spate, care oricum nu se vede.
Intre celelalte doua variante, daca firma de service este cunoscuta prin calitatea lucrarilor pe care le executa si avand in vedere ca garantia se executa tot acolo, se poate alege varianta reconditionata; putem gasi laptopuri performante, moderne, la preturi mult mai mici decat cele noi din aceeasi categorie de performanta. Laptopurile second hand sunt, in general, depasite moral si ca design, au functionat bine o lunga perioada de timp si pot oricand sa se defecteze, iar daca nu se mai fabrica, repararea lor este o mare problema, piesele de schimb fiin greu de gasit sau deloc. Ca perioada te timp, pur orientativa, o vechime de 5 ani este limita peste care nu trebuie sa mai luam in considerare aceasta varianta! Evident, aceasta depinde si de brandul aparatului, de intretinerea lui si eventual de upgrade-urile care s-au mai facut (memorie, harddisk…)
Citeste continuarea in urmatorul articol despre: Cum aleg laptopul potrivit !