Ce aleg, DVI sau HDMI?
Daca in ultimii ani ati achizitionat un monitor sau chiar un televizor atunci sigur v-ati intalnit cu aceasta problema: ce cablu sa aleag, care dintre ele este mai bun, care transmite cel mai bine semnalul video digital, pentru a avea o calitate cat mai buna a imaginii? Sa vedem mai intai ce inseamna DVI si HDMI si ce calitati are fiecare dintre ele.
Standardul digital Digital Visual Interface – Interfata vizuala digitala – DVI, a fost introdus de catre Digital Display Working Group (DDWG) in annul 1999 si a fost creat pentru a transmite date digitale necomprimate catre diferite tipuri de display-uri, in prima faza monitoare iar mai apoi si televizoare. Interfata poate fi configurata pentru a suporta mai multe moduri: DVI-D – doar digital – DVI-A – doar analog – DVI-I – si digital si analog.
Celalalt standard digital – High-Definition Multimedia Interface – HDMI, interfata multimedia de inalta adefinitie, a fost lansat in anul 2002 si este capabila sa transmita date digitale video necomprimate si date digitale, comprimate sau necomprimate, audio. HDMI implementeaza standardele EIA / CEA-861, ceea ce inseamna ca semnalelel electrice sunt compatibile cu semnalele utilizate de interfata vizuala digitala DVI, nefiind necesara nici o conversie; de asemenea nu exista nici o pierdere de semnal, de calitate video, atunci cand se utilizeaza un adaptor DVI – la – HDMI. De asemenea incorporeaza HDCP – High-bandwidth Digital Content Protection – (a nu se confunda cu DHCP!) care este o forma de protectie la copiere a continutului digital, inventata de Intel Corporation.
Diferente? Exista doar una singura: HDMI suporta si semnale audio.
Desi unii autori de articole afirma ca mai este o diferenta, ca protectia HDCP este incorporata numai de HDMI, aceasta informatie aste falsa! Intel a dezvoltat aceasta protectie, initial, pentru DVI, la data de 17.02.2000, cand HDMI nici nu exista! La revizia 1.1 din 09.06.2003 a fost introdus si standardul HDMI, iar la revizia 1.3 din 21.12.2006 si DP, GVIF si UDI.
Problema compatibilitatii nici nu cred ca se mai poate pune, intrucat HDMI include DVI!
Deci, ce aleg, DVI sau HDMI?
O atentionare necesita a mai fi adusa la cunostinta dumneavoastra, desi specificatiile nu o prezinta: lungimea maxima de cablu. Standardul HDMI 1.3 defineste doua categorii de cabluri: Categoria 1 – viteza „Standard” sau HDTV – si Categoria 2 – „High Speed” sau mai mare decat HDTV. Trebuie retinut ca nici DVI si nici HDMI nu functioneaza corespunzator pentru lungimi mai mari de 15 feet (4,6 m) pentru rezolutii de pana la 1920×1200 si 50 feet (15 m.) pentru rezolutii de pana la 1280×1024. Pentru distante mai mari trebuie folosit un DVI booster (un repetor de semnal care foloseste o sursa externa de alimentare.
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!
Va asteptam cu interes intrebarile sau indicatiile!