Atentie la atacuri cu virusi
Când aude de atacuri informatice, oricine se gândește ca este vorba de viruși si asa este, in mare parte, dar acestea nu se limitează la ei, diversitatea fiind mult mai mare, in funcție de rezultatul asteptat. La începuturi, se urmarea doar cauzarea de efecte ciudate, amuzante, apoi unele chiar distructive sistemului informatic. Scopul era cateodata demonstrativ („eu pot”) alta data material („eu am antidotul”). Odata cu evoluția fulminanta a sectorului informatic, au evoluat,diversificat, multiplicat si necesitățile anumitor utilizatori, asa încât, aparand pe piață „cererea”, a fost necesara aparitia, imediat, a „ofertei”, adică o serie de programe care acopereau aceste necesitati, mare parte din ele „neortodoxe”!
Cred ca nu este lipsit de interes sa trecem in revista o serie de atacuri cu virusi, pentru ca un om informat este un om care știe sa se apere in orice situație!
- Virusi informatici – programe create pentru a infecta un sistem informatic si a-i cauza daune, in general, pentru ca exista si unele care vor doar sa fie amuzante, sa puncteze o anumita zi sau… sa sperie si atat! Acestia din urma eu ii numesc „pseudo-virusi” pentru ca nu fac rau ci sunt distractivi, facuti de oameni cu simtul umorului dezvoltat, in masura in care, spre exemplu, te amuza teribil cand, lucrand la un document in Word, incep sa-ti cada literele din text si sa formeze o grămăjoară la baza ecranului!
- Viermi informatici – programe care se raspandesc prin intermediul retelelor, sunt daunatori si au trasaturi comune atat cu virusii (se inmultesc, dar nu pe calculatorul gazda ci pe celelalte calculatoare din retea) cat si cu troienii (nu pot infecta un fisier ci intreg sistemul de operare).
- Win32/Conficker – un vierme „de top”, care are o multitudine de variante care au atins uimitoarea cota de 12,47% din amenintarile informatice detectate de ESET NOD32 Antivirus si ESET Smart Security. Este gandit pentru a circula prin intermediul stick-urilor USB si nu numai (utilizeaza si mai vechi vulnerabilitati ale Windows) si, dupa ce se integreaza in calculator primeste comenzi de la distanta si conecteaza calculatorul atacat intr-o retea botnet utilizata de atacatori pentru trimitere de spam dar si pentru alte tipuri de amenintari informatice.
- Programe Adware – programe care fac publicitate – se manifesta sub forma de banere care palpaie, animatii sau reclame sub forma de ferestre tip pop-up, care pot aparea periodic, la cateva minute. Sunt o modalitate de transmitere a reclamelor destul de enervanta intrucat distrage atentia utilizatorului de la activitatea curenta.
- Programe Rogue – sunt tot virusi dar falsi, nu strica nimic doar incearca sa convinga utilizatorul sa instaleze un anumit program care, el insusi, este un program de tip malware. Se prezinta, de obicei, sub forma de programe antivirus sau anti-spyware ori sub forma de programe de curatat registri, care informeaza ca sistemul este virusat si recomanda instalarea programului respectiv care, de fapt este un program malware sau trojan.
Continuarea, in Virusii ataca oricand!
Daca aveti atacuri cu virusi, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 sau veniti la unul din sediile PC Laptop din Crangasi – str. Vintila Mihailescu Nr.7, sector 6 sau Dristor – Mihai Bravu – str. Racari nr.14 Bloc.44 Sc.1 ap.3 interfon 03 si vom face o devirusare profesionala si veti scapa de necazuri!
Spor in toate!