Un virus contra cost – Ransomware
Virusii informatici, ca si cei umani, evolueaza, se adapteaza si devin din ce in ce mai nocivi! Si iata, a aparut un virus care s-a adaptat de minune mediului de business: RAMSONWARE. Acesta este un virus care „nu dauneaza grav sanatatii calculatorului”, atat doar ca nu te lasa sa il folosesti pana ce nu platesti o taxa – mai mica sau mai mare, functie de cat de „flamand” este creatorul lui – intre 100 si multe mii, daca esti o corporatie cu profituri substantiale. Sunt printre cei mai periculosi virusi, nu numai pentru ca blocheaza utilizarea fisierelor personale, ci si pentru ca poate sterge toate datele de pe hardul computerului, evident, daca nu achiti taxa solicitata! Versiunile initiale ale acestui virus erau relativ rudimentare, se criptau datele utilizand coduri unice de criptare, care puteau fi destul de usor recuperate de softurile firmelor producatoare de programe antivirus. Aparitia programelor antivirus eficiente in neutralizarea acestui virus, s-a dezvoltat si el, apeland la metode sofisticate de criptare, unice pentru un calculator anume, codul de criptare fiin expediat si pastrat pe un server al atacatotrului. In acest mod, fisierele nu mai pot fi decriptate si pierderea este totala.
Virusul se poate infiltra in computer printr-o vulnerabilitate a browserului, in momentul cand se acceseaza un site infectat sau prin instalarea – la vizitarea acestei pagini – a unui plugin.
Mai exista si o cale directa, in care utilizatorul ruleaza un fisier executabil de care sunt convinsi ca este inofensiv, cum ar fi o actualizare a programului Adobe Flash Player – se instaleaza un player video dar cand se incearca rularea unui fisier video, se afiseaza un mesaj fals de eroare
(vezi foto). Dupa ce se face click pe OK, utilizatorul va avea marea surpriza sa fie avertizat de FBI ca a accesat pagini pornografice (se ataseaza si foto ale prezumtivului istoric de navigare), deci a incalcat grav legea, ca FBI-ul poseda si
capturi video ale acestuia, precum si locul unde se afla, si ca trebuie sa plateasca – prim PayPal sau Money Pack –
suma modica de… 500$! Atentie! Nu incercati sa deblocati singuri computerul, pentru ca in acest caz suma se tripleaza: 1500$!
Producatorul roman al binecunoscutului program antivirus BitDefender, a informat opinia publica de fatul ca a detectat mai mult de 15.000 de e-mail-uri, trimise de pe servere din Ucraina, care contin fisiere infectate, peste 1.000 fiind destinate utilizatorilor romani!
Subiectul fiind deosebit de important, afectand si pe posesorii de smartphon-uri cu Android, in general, vom continua sa aratam alte forme ale acestui virus, precum si sfaturi pentru protectie, intr-un articol viitor.
Daca aveti probleme de virusare a calculatorului sau laptopului, daca vreti sa instalati programe antivirusi sau sisteme de operare, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si veti fi prompt serviti si sfatuiti.
Sa auzim de bine!