Arhitectura de realizare a memoriilor RAM
Daca v-ati oprit asupra acestui articol, inseamna ca va intereseaza subiectul si, desigur, doar curiozitatea v-a indemnat sa va uitati si in „cutia” computerului sau laptopului pentru a vedea ce „minunatii” se afla acolo… Din multimea de subansamble si fire, ne vom opri la placa de baza si ne vom indrepta atentia spre soclurile memoriilor RAM. Initial erau doua, trei sau patru si in fiecare soclu se introducea o placuta de memorie RAM. Evolutia memoriilor RAM – datorita faptului ca procesorul este mult mai rapid ca memoria – a condus la crearea arhitecturii dual-channel si, mai nou, a arhitecturii triple-channel.
Daca placa de baza are patru socluri care sunt grupate in doua perechi colorate in culori diferite (obisnuit, albastru si negru), atunci computerul este capabil a utiliza memorii dual-channel. Dupa cum spuneam mai sus, procesorul este indeobste cu mult mai rapid decat memoriile si atunci apar „timpi morti”, in care procesorul asteapta, stand degeaba, sa termine memoria ceea ce are de facut! Acest lucru nefiind de acceptat, s-au incercat diverse variante de marire a vitezei de acces a memoriei RAM, cea de succes fiind dual-channel-ul: s-a impartit memoria in doua perechi distinct colorate si accesul s-a facut in acelasi timp, de catre controllerul de memorie, pe ambele placute ale perechii (deci daca un modul are 64 biti, se vor accesa simultan 128 de biti, ale intregii perechi).
De retinut: modulele de memorie dintr-o pereche trebuie sa fie absolut identice, din toate punctele de vedere, dar perechile pot fi diferite, constituite din module cu caracteristici diferite de ale celeilalte perechi.
Atentie: trebuie consultat cu atentie manualul placii de baza pentru ca unii producatori de placi de baza grupeaza diferit memoria dual-channel, in sensul ca o pereche poate fi amplasata in socluri de culori diferite.
Activarea memoriilor dual-channel se face automat inmomentul in care sunt indeplinite conditiile expuse mai sus si se mentioneaza intr-un mesaj la pornirea computerului.
Dupa aceeasi logica, evolutia a continuat cu realizarea memoriilor triple-channel si quqd-channel.
Noile placi de baza dotate cu procesoare Intel X58 (pentru procesoare Intel Core i7 – Bloomfield si Gulftown) cu socket LGA 1366 au memoria RAM grupata in grupuri de cate trei socluri, logica fiin aceeasi, se vor accesa / transfera 3 x 64 biti = 192 biti (fata de 128 la dual-channel).
Conditia se pastreaza: memoriile trebuie sa fie absolut identice in cadrul aceluiasi grup.
Pentru a calcula latimea de banda maxima a memoriei, se foloseste formula:
LBM = (rata de transfer x numărul de biti transferati simultan) / numărul de biti per byte
In care:
- Rata de transfer este cea din denumirea memoriei; de exemplu, la DDR2-800 este 800 MT/s
- Numarul de biti transferati simultan este 64, 128 in cazul memoriilor dual-channel sau 192 in cazul triple-channel;
- Numerul de biti dintr-un byte este intotdeauna 8.
In aczul exemplului de mai sus, cu doua DDR2-800 instalate in dual-channel, latimea de banda maxima va fi: 800 x 128: 8 = 12800 MB/sec., adica 12,8 GB/sec.
Articolul urmator: Alegerea memoriei RAM
Daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.
In orice caz, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!