Alte caracteristici importante ale memoriei RAM
Achizitionarea unei memorii pentru computerul propriu este, de obicei, o sarcina simpla, care nu pune probleme, in masura in care nu dorim noi insine sa complicam lucrurile: pur si simplu luam o memorie identica (cel putin ca tip si frecventa de lucru) si, daca se poate, si produsa de acelasi fabricant. Se poate intampla, insa, ca aceasta memorie sa nu fie disponibila si sa avem posibilitatea de a a lege intre doua sau mai multe, care par identice (au acelasi tip si chiar frecventa de lucru) si sa nu stim care este, totusi, caracteristica fiecareia diferita de a celeilalte si care anume este mai importanta. Si asa ajungem la… latenta.
Este vorba de latenta memoriei RAM, „latency timings”, care are o influenta majora asupra performantei acesteia. In general este exprimata sub forma unei „insiruiri” de patru valori (gen 3-4-4-8), care reprezinta – pentru ca este vorba de memorii sincrone – patru cicli ai unui tact al memoriei.
Cele patru valori, reprezinta, in aceasta ordine:
- CAS Latency ( latenta CAS) – este timpul scurs intre momentul cand controlerul memoriei solicita informatiile stocate pe o coloana a unui rand si momentul cand acestea sunt disponibile la pinii modulului; cu cat aceasta latenta este mai mica, inseamna ca datele sunt disponibile mai repede si este cu atat mai bine.
- Ras-to-CAS Delay (Intarzierea RAS la CAS) – timpul dintre activarea unui rand, cu ajutorul semnalului RAS (Row Address Strobe) si activarea coloanei, cu ajutorul semnalului CAS, la intersectia carora se gaseste informatia solicitata.
- RAS Precharge (timpul de preincarcare RAS) – timpul necesar pentru terminarea accesului la un rand si inceperea accesarii altui rand.
- Active to Precharge Delay (intarziere de la Activare la Preincarcare) – reprezinta timpul minim cat ramane activat semnalul RAS, adica timpul de la initierea activarii randului si sfarsitul accesarii randului (RAS Precharge). Este valoarea cea mai mare, intrucat este mai mare decat suma timpului de accesare a randului si a coloanei (RAS to CAS plus CAS Latency).
Intrucat toti acesti timpi insumati inseamna ca se asteapta ceva, este logic sa se doreasca sa fie cat mai mici pentru a obtine performanta.
Continuam incursiunea in lumea carcateristicilor memoriei RAM in urmatotrul articol: Arhitectura de realizare a memoriilor RAM.
Daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.
In orice caz, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!