Alti algoritmi de criptare simetrici
Alti algoritmi de criptare simetrici, dupa cum am mentionat in articolul precedent, sunt Serpent, Twofish, RC6 – din Top cinci – dar si altii care sunt destul de frecvent utilizati, chiar daca nu s-au clasificat printre primele cinci la concursul initiat de NIST, cum sunt Blowfish, DES si 3DES. Sa vedem ce caracteristici deosebite are fiecare, caracteristici care le deosebeste de celelalte si care au constituit, la un moment dat, un criteriu de selectie pentru utilizarea in criptarea documemntelor importante.
Serpent. Este programul de criptare care s-a clasat pe locul secund la concursul Advenced Encryption Standard (AES) si a fost proiectat de catre Ross Anderson, Eli Biham, Lars Knudsen. Lucreaza cu blocuri de 128 de biti si poate utiliza chei de 128, 192 sau 256 de biti. Cifrul este o retea de substituire / permutare in 32 de runde a unui bloc de patru cuvinte pe 32 de biti, toate executate in paralel, permitand si utilizarea criptanalizei extinse efectuate pe DES. Proiectantii considera ca 16 runde sunt absolut suficiente impotriva tuturor tipurilor cunoscute de atac, dar au utilizat 32 de runde pentru a preintampina viitoarele descoperiri in criptanaliza. Trebuie specificat ca Serpent a avut cel mai mic numar de voturi negative (7), fata da Rijndael (10) dar s-a clasificat pe locul secund datorita numarului mai mic de voturi pozitive (50) fata de castigator (86), insa decisiv a fost faptil ca AES a permis o punere in aplicare (implementare) mult mai eficienta.
Twofish. Si acesta este un program finalist la concursul AES, pe locul III chiar, a fost creeat de catre Bruce Schneider in anul 1993 si are lungimea cheii de criptare intre 128 de biti si 256 de biti. Distinctiv la acest program de criptare este faptul ca blocuri dependente ce cheie pre-calculate si un program – cheie relativ complex: o jumatate a cheii de n biti este utilizata ca si cheie de criptare reala, iar cealalta jumatate este utilizata pentru a modifica algoritmul de criptare. Twofish imprumuta si unele elemente de la alte sisteme de criptare, cum ar fi transformata pseudo – Hadamard (HTP) de la familia de programe de criptare SAFER sau o structura Feistel de la DES. Pe majoritatea platformelor, Twofish este mai lent decat Rijndael pentru chei de 128 de biti dar mai rapid pentru chei de 256 de biti.
Despre alti algoritmi de criptare simetrici, dintre cei mentionati la inceputul acestui articol, vom vorbi in articolul de maine: Algoritmi simetrici de criptare.
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!