Algoritmii utilizati pentru criptarea datelor
Algoritmii utilizati pentru criptarea datelor sunt si ei incadrati in doua categorii, in functie de modul de criptare: simetric sau asimetric. Ambele moduri au un element comun: cheia / cheile de criptare, care, chiar diferite fiind, au si ele o trasatura comuna si anume ca trebuie sa fie secrete, numai posesorul ei fiind indreptatit sa afle continutul fisierului criptat.
In cazul criptarii simetrice, problema principala este transferul cheii de criptare, de la expeditor la destinatar, pe un canal securizat, care… nu exista, pentru ca daca ar exista nu ar mai fi necesara criptarea! Deci, neexistenta unui canal securizat face imposibila schimbarea cheii intre sursa si destinatar. Aceasta a impus utilizarea unui nou algoritm, suplimentar, de schimbare a acestor chei, astfel incat sa fie posibila transferarea lor fara pericol de a fi interceptate.
Algoritmii utilizati pentru criptarea datelor sunt destul de dificil de ales, pentru aceasta NIST lansand un concurs, care adurat cinci ani si la care au participat 15 algoritmi (Rijndael, DEAL, CRYPTON, CAST-256, Serpent, SAFER+, Twofish, DFC, FROG, E2, LOKI97, RC6, HPC, MARS si MAGENTA), care au fost supusi unui audit extrem de dur, atat de catre mediul academic, cat si de mediul industrial, astfel incat noul standard sa fie cu adevarat cel mai bun dintre toate. Clasamentul Top5 a aratat astfel: Rijndael (AES) – 86+, 10-, Serpent – 59+, 7-, Twofish – 31+, 21-, RC6 – 23+, 37- si MARS – 13+, 83-. O sa vedem, pe rad, care sunt caracteristicile fiecaruia dintre cei mai utilizati si vom incepe cu „castigatorul”, algoritmul AES.
AES (Advenced Encryption Standard), cunoscut in literatura de specialitate sub numele de Rijndael Algorithm (dupa numele inventatorilor: Foan Daemen si Vincent Rijmen – belgieni), este standardul oficial, din anul 2001, al Guvernului SUA, pentru ca nu a fost niciodata spart, nu au fost descoperite bug-uri si este utilizat cu mare succes in aplicatii enterprise. Lungimea cheii de criptare este intre 128 si 256 de biti.
Unul dintre cei mai valorosi critografi din lume, decoperitor, la randul lui, a unei serii de algoritmi de criptare – Bruce Schneider – a afirmat ca „I do not believe that anyone will ever discover an attack that will allow someone to read Rijndael traffic” (Nu cred că cineva va descoperi vreodată un atac care sa permita cuiva să citească un trafic Rijndael).
Despre algoritmii utilizati pentru criptarea datelor, din Top 5, vom vorbi si in urmatorul articol, de maine, intitulat: „Alti algoritmi de criptare simetrici”.
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!