Alte metode de evitarea disparitiei laptopului
Cunoasterea micsoreaza riscurile! E valabil si pentru hoti!
Daca privim din punctul lor de vedere – si ar trebui sa o facem intotdeauna, pentru a descoperi ce masuri trebuie luate pentru micsorarea sanselor lor – ne vom da seama ca daca cineva ne urmareste o perioada de timp, poate afla lucruri care sa ii fie de foarte mare ajutor pentru indeplinirea scopului final: schimbarea proprietarului laptopului! Fiecare dintre noi are uzantele, obisnuintele, tcurile lui. Lasam masina descuiata – laptopul e pe bancheta din spate – si intram sa cumparam un pachet de tigari, intram la restaurant, singuri (fiind in delegatie!) si lasam laptopul pe scaun cand plecam la toaleta, suntem foarte atenti cu el si il luam cu noi in supermarket, il punem in caruciorul de cumparaturi si mergem la raft ( e aproape, nu?) sa luam ce ne intereseaza… sunt multe detalii de aflat de catre cineva care vrea sa-si faca un plan pentru a intra in posesia laptopului nostru. Trebuie sa scapam neaparat de aceste „obisnuinte”, nu ne sunt de ajutor si nu numai pentru ca faciliteaza furtul laptopului ci si a altor obiecte considerate „interesante” sau „vandabile” de catre o categorie de „afaceristi” ai strazii!
Dar sa vedem ce alte alternative mai avem pentru asigurarea laptopului.
Cred ca peste capitolul „parole” putem sari linistiti! Sunt foarte putine cazuri in care un laptop este furat pentru continutul, informatiile pe care le are stocate pa harddisk. In treacat fie spus, sistemele de criptare pot fi si ele sparte si informatia sustrasa dar… de cele mai multe ori hardul este formatat, informatia se pierde, evident, dar odata cu ea se pierde si identitatea fostului proprietar. Chiar daca scrii pe el „protejat cu parola de BIOS”, nu vei descuraja nici un hot, n-ar ezita nici o clipa sa si-l insuseasca (poate nici nu stie ce-i aia BIOS! 🙂 )
O metoda destul de sigura – in anumite circumstante, desigur – este cea a utilizarii unui cablu Kensington. Majoritatea laptopurilor sunt dotate cu un port compatibil cu acest mijloc de protectie anti-furt si in anumite situatii se poate dovedi un mod destul de eficient de a pastra neatins propriul laptop, cu atat mai mult cu cat nu este foarte scump, pretul variaza intre cateva zeci si cateva sute de lei, in functie de complexitate si accesoriile pe care le au, dar si de producator. Mai exista o alternativa la acest cablu si anume cablul de securizare cu mufa VGA, destul de rezistent si de ieftin.
Cateva ultime alte metode de evitarea disparitiei laptopului: ar fi indicat sa aveti notat intr-o agenda sigura seria si modelul laptopului dumneavoastra si… sa aveti un semn deosebit de recunoastere, de preferat unul care sa nu poata fi sters sau modificat usor, cum ar fi o zgarietura adanca pe spatele lui sau o indoitura fina, aproape neobservabila; aceste detalii pot fi foarte importante in stadiul recunoasterii propriului laptop si chiar politistului care se ocupa de cazul furtului laptopului dumneavoastra.
Dar tineti minte: nici un sistem nu este infailibil! Si cablurile si curelele pot fi taiate… asa incat, daca aveti posibilitatea, dublati protectia si cu un soft dintre cele prezentate!
Numai „succesuri” va doresc! 🙂