Alte masuri de luat la aparitia badurilor
Considerand ca acum sunteti convinsi de necesitatea absoluta de a face cópii de siguranta, adica, mai pe englezeste, backup, cred ca este potrivit sa mai trecem odata in revista directiile principale de urmat in cazul, nefericit, de a avea un hard disk cu sectoare defecte.
In primul rand, trebuie rulate programe de diagnoza nedistructiva a disk-ului, cele care efectueaza verificari doar la citire (read only), pentru a depista sectoarele defecte, care nu mai pot fi citite. Defectiunile sectoarelor pot fi de doua feluri: logice si fizice. Sectoarele defecte logic mai pot fi recuperate, evident dupa ce am salvat tot ce se putea de pe hard disk, prin formatarea acestuia, formatare „low level”, despre care vom vorbi intr-un articol separat. Sectoarele fizic deteriorate nu se mai pot recupera si nici nu merita efortul de a o face pentru ca deteriorarea, odata inceputa, va continua pana da defectarea totala.
In urmatoarea etapa vom incerca, deci, sa „remediem” cat de cat hard disk-ul – in sensul de a „evita scrierea pe sectoarele defecte” – operatie pe care hard disk-urile care au facilitatea S.M.A.R.T. o fac singure, in caz contrar trebuind sa apelam la programe specializate. O idee excelenta este sa descarcam unul de pe site-ul producatorului, inainte de „testa” noi insine unul din multele existente, din care am mentionat si noi cateva in articolele precedente.
Pasul urmator este sa recuperam datele de pe hard disk. Si aici avem foarte multe programe care ne pot ajuta in aceasta directie: Data Recovery Wizard Free Edition, Panda Recovery, Recuva – ca sa enumeram doar cateva, care sunt gratuite – care, in general fac aceeas „treaba” ca si cele contra cost, cu mentiunea ca acestea recupereaza date eficient cu conditia ca ele sa nu fie deteriorate / sterse de mai mult de cateva zile. Dintre cele care trebuie mai intai cumparate, cele mai uzitate sunt: Recover My Files (70 $), MunSoft Data Recovery System (100 $), GetDataBack (80 $), Data Recovery Software (80 $) sau Disk Doctor (59 $). Dupa cum se vede, sunt destul de scumpe si, daca nu aveti date foarte importante de recuperat, nu se justifica aceasta cheltuiala, mai ales ca, se stie, recuperarile nu sunt niciodata 100%. Oricum, este indicat, mai intai, sa se incerce recuperarea cu un program gratuit si apoi sa se apeleze la aceasta varianta.
Pentru datele critice, cum sunt cele ale firmelor, este imperios necesar sa se apeleze la o firma specializata, pentru a nu risca sa stricam si mai mult si sa nu compromitem definitiv datele. Recuperarea profesionala implica echipamente specializate si cunostinte aprofundate, ca sa nu mai vorbim de duratele foarte mari necesare pentru recuperare, deci zeci (uneori chiar foarte multe) de ore de munca. Asa incat, daca aveti orice fel de probleme cu hard disk-ul, este cel mai indicat lucru sa inchideti laptopul sau sistemul de calcul si sa veniti cu el la Service-ul nostru – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor rezolva problema rapid si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai si numai de bine!