Alte aplicatii pentru protectia laptopurilor
Cea mai buna metoda de protejare a laptopului sau a smartphonului este, desigur, supravegherea sa atenta atunci cand nu este utilizat, eventual asigurarea cu un cablu Kensington! De altfel se pot gasi multe modalitati de a evita furtul laptopului, dar despre asta vom vorbi, pe larg, in alt articol: Metode de evitare a furtului laptopului. Acum vom continua incursiunea in domeniul aplicatiilor anti-furt cu celelalte doua pe care le-am promis in articolul precedent, adica alte aplicatii pentru protectia laptopurilor.
MHTracker este un progrămel care ruleaza in backround, ca un serviciu de sistem, nu interactioneaza cu utilizatorul decat la instalare. Nu deranjeaza cu nimic, dar asta nu inseamna ca nu lucreaza. La fiecare 5 minute, daca aparatul (Laptop, desktop, server etc.) este conectat la internet, ia legatura cu serverul producatorului si intreaba daca a declarat cineva ca este furat sau… uitat! In momentul in care i se raspunde „da”, intra in actiune si transmite informatii detaliate pentru localizarea conexiunii si, implicit, a locatiei, cum ar fi un „trace” cu toate nodurile prin care trece o
informatie care pleaca din placa de retea a laptopului si ajunge in placa de retea a serverului care monitorizeaza laptopul. Astfel se vor culege informatii despre locatia laptopului, care vor fi stocate pe server si inaintate si departamentului politiei care se ocupa cu rezolvarea cazurilor de furt. Practic, identificarea / recunoasterea laptopului supravegheat se face pe baza unui asa-numit „cod de tracking”, care indeplineste, in acelasi timp, si functia de cod de licentiere, cod care se poate folosi pe oricate echipamente, tinandu-se seama, totusi, ca se poate diminua substantial sansa de a fi gasit un aparat daca sunt foarte multe monitorizate cu acelasi cod.
Ultimele intrebari pertinente care s-ar mai putea pune sunt: cerintele de hardware si software necesare rularii optime a aplicației si… pretul! Ambele sunt mici: sistem cu 256 MB RAM, procesor de 350 MHz si sistem de operare mai nou de Windows 2000 iar pretul, 99 ron. Comanda o puteti face la adresa http://mhtracker.ro/orderp1.php iar aplicatia o puteti descarca de aici: http://mhtracker.ro/download.php.
Solutia de protectie de la Intel se numeste Intel Anti-Teft Technology, este prezenta in majoritatea procesoarelor produse in ultima perioada si permite, ca o ultima solutie, blocarea de la distanta a computerului astfel incat sa nu poata fi utilizat de nici o persoana care nu are acest drept. Daca se doreste si mai mult, exista si posibilitatea localizarii si urmaririi traseului pe care il urmeaza sau chiar stergerea fisierelor importante ori trimiterea de mesaje informative actualului posesor, cu privire la gravitatea faptei, modalitati de returnare a obiectului sau alte „texte” de convingere menite sa faciliteze inapoierea lui.
Evident ca pentru activarea acestor facilitati, solutia mai necesita instalarea unor aplicatii speciale iar comunicarea se va face printr-o conexiune de date.
Dupa cum stim, a preveni este mai usor decat a recupera, astfel incat propun sa facem o trecere in revista a unor Metode de evitare a furtului laptopului.
Atentie marita!