Alegem SSD sau HDD

Alegem SSD sau HDD ?

 

Pe de alta parte, SSD-urile (Solid State Driver) au nenumarate avantaje fata de HDD si (doar) doua dezavantaje, insa destul de imporante pentru majoritatea utilizatorilor: capacitate foarte mica si pret foarte mare! Principiul este fundamental diferit de cel al dard disk-urilor clasice: sunt utilizate chip-uri de memorie controlate de un procesor, astfel incat nu exista piese in miscare, sunt absolut silentioase si au viteze de transfer foarte mari. Daca mai adaugam si faptul ca au un consum de energie de nebagat in seama si o fiabilitate mult superioara hard disk-urilor, ajungem la concluzia ca acestea sunt de luat in consideratie la alegerea unui dispozitiv de stocare. Diferenta foarte mare de viteza de transfer vine de la faptul ca procesorul SSD-ului poate accesa oricare bloc de date, indiferent cum este acesta pozitionat pe suport, ba chiar mai multe blocuri in acelasi timp, in vreme ce la HDD-uri, capul de citire trebuie sa se deplaseze exact deasupra blocului de date, iar apoi sa se deplaseza la urmatorul, fapt care consuma destul de mult timp, viteza fiind limitata mecanic.

Desi chiar un SSD mic si (relativ) ieftin aduce un spor de viteza substantial la pornirea sistemului (boot-are) sau a aplicatiilor, necesitatea unei capacitati mai mari de stocare a dus la aparitia unor noi variante, una hibrida si una „2 in 1”, ambele cu avantaje si dezavantaje.

Varianta hibrida – SSHD – contine un mic SSD, pe care se instaleaza sistemul de operare si aplicatii, care vor fi rulate cu viteza sporita, si o parte HDD pe care se vor stoca fisierele de lucru. Dezavantajul consista in faptul ca, penrtu fisiere foarte mari, mai mari decat memoria tampon – care este in jur de 8GB – viteza scade foarte mult, apropiindu-se de ce a unui hard disk clasic.

Alegem SSD sau HDD ori Dual Drive WD Black 2

Alegem SSD sau HDD ori Dual Drive WD Black 2

Varianta „2 in 1”, desi mai costisitoare – depaseste valoarea unui SSD + HDD – este utilizata in cazurile in care nu exista spatiu pentru al doilea hard disk (cazul majoritatii laptop-urilor), acesta avand, inntr-o carcasa standard de 2,5”, atat un SSD cat si un HDD. De referinta este  HDD Laptop Dual Drive Western Digital Black 2, SATA III, 1TB + 120GB SSD, 2.5″, pe care il gasiti, cu garantie 5 ani si pretul de 1.146,72 lei, la evoMAG.ro. Dupa cum spune si denumirea, in aceeasi carcasa de 2,5” se gasesc doua dispositive, unul SSD de 120 GB si un HDD de 1 TB, primul fiind folosit pentru sistemul de operare si aplicatiile uzuale, al doilea pentru stocare date. Atentie! Daca doriti sa instalati si jocuri, atunci 120 GB ar putea devein insuficienti si atunci ramane valabila variant standard: SSD de minimum 512 GB si HDD extern de 1-2 TB.

Despre alte aspect comparative intre cele doua dispositive, precum si noutati la zi, in urmatorul articol: Noutati SSD

 

 

Daca aveti probleme cu functionarea sau alegerea hard disk-ului, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 sau veniti personal la unul din sediile PC Laptop din Crangasi – str. Vintila Mihailescu Nr.7, sector 6 sau Dristor – Mihai Bravu – str. Racari nr.14, Bloc.44, Sc.1, ap.3, interfon 03 cu „obiectul” si va vom discuta toate aspectele care va intereseaza, pentru a alege in cunostinta de cauza!

 

 

Va asteptam, oricand aveti vreo problema!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.