Ce este aceea HASHING
Ce este aceea HASHING? Este o intrebare la care fiecare dintre noi am cautat un raspuns, unii mai devreme, altii – ca mine 😀 – mai tarziu, dar nu stiu daca toti am capatat un raspuns clar, pe care sa il intelegem chiar daca nu avem foarte multe cunostinte de informatica aplicata. Ca o definitie, putem lua in considerare urmatoarele: functia „hash” este un algoritm criptografic, de tip matematic, ce genereaza o suma de control (checksum) – de marime fixa, 32 de caractere – care este unica pentru un mesaj dat.
Aceasta functie se mai numeste si „one way” (o singura cale) pentru ca nu exista posibilitatea practica de a reface mesajul initial utilizand „hash”-ul.
O caracterisitica remarcabila a acestei functii este aceea ca este extrem de sensibila la orice modificare, chiar foarte – foarte mica, prezentand asa – numitul „efect de avalansa”. Chiar schimband o singura litera, din minuscula in majuscula sau invers, genereaza o cu totul alta cheie hash (vezi foto). Ca idee generala: nu exista doua hash-uri pentru un singur mesaj, dupa cum nu exista doua mesaje care sa aiba acelasi hash. Se poate experimenta calcularea de mai multe ori hash-ul aceluiasi mesaj si se va constata ca este acelasi!
Buuun! Acum stim ce este acela un „hash”, dar… la ce foloseste el? Pai, sa vedem!
Principala calitate a acestui „hash” este aceea ca poat egaranta integritatea unui fisier. Producatorii de programe ataseaza, de obicei, langa programul oferit, si hash-ul lui, care, dupa descarcarea fisierului, se calculeaza hash-ul si se compara cu cel afisat pe site-ul acestuia. Daca se depisteaza ca acestea nu sunt identice, atunci in mod sigur fisierul a fost modificat, voit sau ne-voit (descarcare cu erori sau chiar un atac cu virus). Un singur bit daca a fost modificat in informatia transmisa, genereaza un checksum diferit si deci suntem informati ca fisierul nu mai este identic cu cel oferit de producator.
O alta utilizare importanta este aceea a posibilitatii semnarii digitale a unui mesaj. Hash-ul se cripteaza cu o cheie privata – aceasta este, de fapt, semnatura digitala – si este larg utilizata in prezent, chiar in relatia cu organismele / organizatiile de stat!
In urmatorul articol, acum, ca stim ce este aceea hashing, vom vedea si discuta despre Algoritmii de hashing.
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!