Algoritmi simetrici de criptare
Algoritmi simetrici de criptare foarte utilizati, dupa cum am mentionat in articolul precedent, sunt DES si 3 DES, precum si Blowfish, chiar daca nu s-au clasificat pe unul din primele cinci locuri la concursul Advenced Encryption Standard.
Dar mai inainte, sa discutam si de ultimul dintre programele clasificate in Top5 si mentionate in precedentul articol, RC6, clasificat pe locul 4, cu 23 de voturi pozitive si 37 negative.
Algoritmul RC6 (Rivest Cipher) face parte, de fapt, dintr-o familie mai mare de algoritmi proiectati de Ronald Rivest, acelasi care a creeat si algoritmii de hashing MD 2, MD 4 si MD 5, si care mai include RC 1, RC 2, RC 3, RC 4, RC 5 si RC 6. In domeniul comercial este utilizat indeosebi RC 4, RC 6 fiind cel care, dupa cum am mai spus, s-a clasat pe locul patru la concursul AES. Provine din dezvoltarea lui RC5, chiar poate fi privit ca o „imbinare” a doua procese de criptare RC 5 paralele. Ssuporta chei de 128, 192 si 256 de biti dar, la fel ca si RC 5, poate fi parametrizat astfel incat sa suporte o mare varietate de lungimi de cuvinte, marimi de chei sau numar de runde. Este un algoritm de cripatare de proprietate, fiind patentat de RSA Security.
Unul dintre cei mai utilizati algoritmi simetrici de criptare, cel putin pana in anul 2001 (de catre Guvernul SUA), este Data Encryption Standard (DES), care a fost proiectat de catre IBM si devenit standard in 1976. Are o cheie de criptare de numai 56 de biti si a fost „spart”, de aceea in prezent nu este considerat ca sigur, unele sisteme foarte performante putand descoperi cheia in mai putin de 24 de ore! DES este un algoritm care cripteaza prin transformarea unui sir de o lungime data dintr-un text normal, intr-un alt sir de biti de aceeasi lungime, dar criptati. Criptarea se face in 16 runde (pasi identici). Algoritmi simetrici de criptare mai rar utilizati sunt cei despre care vom vorbi in articolul de maine, adica cei despre care am spus la inceput ca vor fi prezentati: 3 DES so Blowfish.
In caz ca aveti nevoie de informatii despre algoritmi simetrici de criptare 🙂 sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!