Functii deosebite ale programului GnuPG
Functii deosebite ale programului GnuPG sunt cele care, in acelasi timp au o foarte mare importanta si sunt necesare pastrarii in deplina siguranta nu numai a informatiilor din sistem dar si a sistemului insusi, recomandarea ferma a specialistilor fiind accea de a se verifica integritatea fiecarui program instalat: utilitare, kernel, update-uri ale sistemului, servere s.a.m.d. Cel mai utilizat si mai bun program care poate face acest lucru este – ati ghicit 🙂 – GnuPG! Vom continua, deci, cu semnarea digitala si verificarea unei semnaturi digitale.
Semnarea digitala se realizeaza cu comanda „gpg –clearsign F.txt”, semnatura fiind un fisier F.txt.asc. Evident ca verificarea semnaturii digitale se va face acestui fisier, obtinut dupa semnarea digitala, cu comanda „gpg –verify F.txt.asc
Dupa cum am mentionat mai sus, orice program instalat in sistem necesita verificarea anterioara a semnaturii lui digitale. Pentru aceasta, avem nevoie de fisierul de verificat, fisierul semnatura digitala pentru acesta si cheia publica a semnatarului. In cazul in care nu avem cheia publica, sunt doua modalitati distincte de a o obtine:
- se efectueaza verificarea semnaturii fara a avea cheia publica a celui care a semnat, evident ca se va obtine un mesaj de eroare, dar se afiseaza si ID-ul cheii publice necesare. Avand acest ID, nu ne mai ramane decat sa importam, de pe un server de chei, automat, cheia corespunzatoare;
- se merge pe site-ul producatorului si se cauta acel fisier care contine cheia publica, apoi se importa cu comanda „gpg –import public_key_file”.
Semnarea digitala si criptarea asimetrica a unui mesaj se realizeaza prin comanda”gpg -e -r PUBLIC_KEY_ID -s F.txt”.
Criptarea asimetrica a unui fisier, utilizand cheia publica a celui caruia ii este destinat acest fisier, se face prin comanda „gpg -e -r PUBLIC_KEY_ID F.txt.
Importarea unei chei publice in key-ring se poate face in doua moduri, in functie de sursa, cu comanda „gpg –import public_key.txt” (din fisierul „public_key.txt) sau cu comanda „gpg –keyserver_IP –recv-keys public_key_ID” daca se importa de pe un server de chei (cum sunt www.keyserver.net, www.keys.pgp.net sau www.pgp.mit.edu, utilizand ID-ul acesteia.
O alta functie de utilitate publica este transmiterea unui fisier criptat unei alte persoane, utilizand cheia publica a acestuia. Criptarea care se va realiza este asimetrica si se obtine cu comanda: „gpg –e –r public_key_ID F.txt”, in care „public_key_ID” este cheia publica a destinatarului. In acest mod, exista siguranta ca numai cel care are perechea cheii publice cu care s-a criptat fisierul – a doua cheie, cheia privata – poate avea acces la fisier. De mentionat ca inainte de a se cripta fisierul in cauza, in key-ring trebuie sa se gaseasca deja cheia publica!
Cam astea sunt principalele functii ale acestui extrem de util program; nu sunt deosebit de grele, nu? In caz ca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!