Alte nivele RAID folosite rar
Alte nivele RAID folosite rar sunt RAID 3, RAID 4, RAID 7, RAID 1E, RAID 50, RAID 53, precum si altele, proprietare, utilizate, evident, doar in situatiile speciale pentru care au fost create.
Le vom analiza doar pentru a putea face comparatie cu celelalte niveluri si pentru a avea o viziune generala cat mai completa despre evolutia acestora.
RAID 3. Necesita minimum 3 hard disk-uri. Este foarte rar utilizata in practica si consta in stripare la nivel de bit cu disc de paritate dedicat si necesita ca toate discurile sa se roteasca sincron (intr-un „lockstep”). Este utilizat atunci cand sunt necesare rate de transfer foarte mari, de lungi secvente de citire si scriere, pentru ca aceasta configuratie nu poate deservi mai multe cereri simultan pentru ca orice bloc de date va avea toate componentele in aceeasi si singura locatie. Exemplu de utilizare: cand se lucreaza la editare video necomprimat, streaming in direct, editare de imagini, aplicatii prepress.
Avantaje.
– Foarte mare rata de transfer la scriere si la citire.
– Defectarea unui disc are un efect nesemnificativ asupra informatiei transferate, continutul sau putand fi refacut utilizand informatiile de pe discul de paritate si celelalte discuri functionale ramase.
– Daca se defecteaza chiar un disc de paritate, matricea RAID nu va fi afectata, insa nu va mai fi protejata pentru o defectare suplimentara.
Dezavantaje.
– Rata de transfer, in cel mai bun caz, este egala cu cea a unui disc (daca axele sunt sincronizate).
– In situatia in care matricea lucreaza in regim de avarie, operatiile de citire pot fi incetinite.
– Din cauza conditiei de a scrie pe toate discurile, spatiul real consumat este intotdeauna un multiplu al numarului de discuri din configuratie, ceea ce poate duce la o risipa de spatiu.
– Controlerul este deosebit de complex.
– Din cauza complexitatii configuratiei si pentru ca este foarte mare consumatoare de resurse, nu se poate crea un software RAID 3.
Datorita dezavantajelor de mai sus, dar mai ales datorita cerintei ca discurile sa se roteasca sincron – ceea ce duce la un nivel de proiectare foarte ridicat – la care se adauga faptul nu sunt avantaje semnificative fata de alte niveluri RAID, a fost foarte repede inlocuita de RAID 5.
Vom continua, in urmatorul articol, cu Nivele RAID utilizate in conditii speciale.
Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!