Nivele RAID utilizate in conditii speciale

Nivele RAID utilizate in conditii speciale

 

Nivele RAID utilizate in conditii speciale sunt acele configuratii create doar pentru o situatie data, ele neputand fi utilizate in conditii comune, pentru ca nu au in vedere necesitati obisnuite si nu se justifica nici din punct de vedere al costurilor de implementare fata de performantele oferite. Am discutat despre un atfel de nivvel in articolul precedent, astazi il vom aborda pe urmatorul, asemanator din unele puncte de vedere si identic doar din unul: a fost inlocuit cu RAID 5! 😀

Nivele RAID utilizate in conditii speciale - RAID 4

Nivele RAID utilizate in conditii speciale – RAID 4

RAID 4. Consista in blocuri stripate – fiecare bloc este scris pe un disc de date – si cu disc de paritate dedicat. Paritatea pentru blocuri de acelas rang este generata in secventa „scrie”, scrierea pe discul de paritate si verificarea, pe secventa „citeste”. Pentru realizare, necesita minimum 3 hard disk-uri. Spre deosebire de RAID 3, toate hardurile componente ale matrcei sunt accesibile in mod independent. RAID 4 prezinta bune performante la citiri aleatoare, in vreme ce la scriere are performante mai scazute datorita faptului ca trebuie sa scrie toate datele de paritate pe un singur disc, este mai potrivit, deci, pentru transferuri de fisiere mari. RAID nivel 4 este rareori implementat fara a fi insotit de tehnologii adecvate, cum ar fi „write-back cache”, intrucat discul de paritate dedicat reprezinta, evident, o „strangulare” inerenta.

Avantaje.

–          Foarte mare rata de transfer la citire.

–          Eficienta foarte ridicata, datorata raportului disc paritate / discuri de date.

Dezavantaje.

–          Controler foarte complex.

–          Cea mai slaba rata de transfer la scriere.

–          In caz de defectare a unui disc, operatia de reconstruire este dificila si, in unele cazuri, ineficienta.

–          Rata de transfer a unui bloc la citire este egala cu cea aunui singur disc.

 

Avand in vedere cele expuse mai sus, dar mai ales cele de la dezavantaje, este evident de ce nu au avut mare succes, asa incat vom trece, in urmatorul articol – Utilizari speciale ale matricilor RAID la nivelul RAID 7.

Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu  – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in  zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.

Nu uitati sa sunati inainte la telefon  0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!

[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Pe maine!

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.