Protectiile optionale ale surselor de alimentare
Protectiile optionale ale surselor de alimentare sunt intalnite, dupa cum e de asteptat, la sursele high – end, dar unele dintre ele sunt intalnite si la sursele mai ieftine putin dar foarte bune, in special produse de firme cu renume in domeniu. Inainite de a vedea despre ce tipuri de protectii este vorba, trebuie mai intai sa terminam discutia precedenta, despre limitarile curentului pe care o realizeaza o protectie OCP (Over-Current Protection).
In primul rand, trebuie spus ca protectia la supracurent este realizata prin intermediul unui circuit special OVP si un senzor de intensitate a curentului (care este, de fapt, un simplu rezistor, care are o valoare a rezistentei foarte mica – pentru a nu cauza pierderi mari de putere – insa de putere foarte mare) iar in situatia cand curentul creste foarte mult, caderea de tensiune pe rezistor va creste (aceasta fiind masurata si comparata cu nivelul stabilit de producator). Aceasta limitare a curentului intr-o sursa se realizeaza in mai multe moduri:
- curent constant – curentul se mentine constant, in vreme ce tensiunea tinde spre zero;
- fold – forward – tensiunea tinde sa scada spre zero iar curentul la iesire creste;
- fold – back – tensiunea tinde sa scada spre zero iar curentul scade la o valoare mult mai mica;
- hiccup – in situatia cand curentul creste pana la limita prestabilita, tensiunea scade, pentru putin timp, spre zero, repetand aceasta actiune – on-off – pana cand curentul revine la valoarea normala;
- oprire – in cazul in care curentul ajunge la o valoare maxima, pur si simplu se opreste sursa (Current Limit Shutdown). Dupa revenirea curentului la o valoare normala, sursa revine automat in functiune.
Acestea fiind zise, sa trecem la protectiile suplimentare / optionale, pe care le vom regasi la sursele mai scumpe, dar, dupa cum o sa vedeti mai jos, fac toti banii.
PG – Power Good. “Puterea e buna” – interpretand, ii vom spune “Buna functionare”. La intrarea in functiune a sursei, tensiunea va fi accesibila la iesire dupa 20 – 50 ms., sursa dand un semnal (PG – Power Good sau PWR OK) care arata ca totul e OK si ca este pregatita de lucru normal, continuu, prevenind astfel o pornire gresita a sistemului. De ce este atat de important acest semnal PG? Pentru ca daca o alta protectie, UPV – Under Voltage Protection – este activa la pornire si tensiunea fiind zero, deci mai mica decat nivelul de validare a tensiunii la iesire, atunci nu se realizeaza pornirea. Imediat ce apare semnalul PG, se valideaza tensiunea la iesire.
Despre Alte protectii optionale ale surselor, in articolul de maine!
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!