Alte protectii optionale ale surselor
Alte protectii optionale ale surselor se concentreaza, ca si cele din articolul precedent, atat pe protectia sursei insesi cat si pe protectia consumatorilor, evitand distrugerea circuitelor electronice.
Am vorbit despre protectiile “obligatorii” OCP si OVP insa mai trebuie precizat ca ultima dintre ele este realizata prin intermediul aceluiasi circuit cu o alta protectie, UVP (Under Voltage Protection – protectia la subtensiune) – care este optionala – astfel monitarizandu-se complet tensiunea la iesire, atat pe maximum cat si pe minimum. Nivelul de actionare al protectiei, in acest caz, este intre 8,5 V si 9,5 V.
Protectia la scurtcircuit (Short Circuit Protection – SCP). Este prima protectie aparuta si este foarte usor de realizat, printr-un circuit cu doi tranzistori, o siguranta fuzibila fiind prea lenta si putem avea surprija ca siguranta sa ramana integra si componenta alimentata sa se arda! In principal, aceasta protectie are sarcina de a proteja sursa in cazul atingerii la masa a conductorului cu tensiunea de iesire.
Protectia la depasirea puterii (Over Power Protection – OPP) sau Protectie la suprasarcina (Over Load Protection), sunt doua denumiri diferite care se refera la acelasi tip de protectie. Face parte din acele alte protectii optionale ale surselor si opreste functionarea sursei daca puterea solicitata de consumator depaseste valoarea prestabilita. Se realizeaza prin intermediul unui controler Pulse Width Modulation (PWM) care urmareste curentul care este preluat din sursa si daca acesta creste peste valoarea prevazuta, actioneaza pentru oprirea acesteia. La sursele cu circuit de corectie a puterii (PFC – Power Factor Correction), aceasta functie este realizata prin intermediul acestui controler.
Protectia clamp. Aceasta actioneaza asupra tensiunii, pe care o mentine constanta , intre anumite limite prestabilite, pentru a nu afecta circuitele care functioneaza la tensiuni mici si asigura totodata un curent mare dar pentru perioade foarte mici (peaks), in mod repetat.
Protectie crowbar. Se mai numeste Silicon Controlled Rectifier – SCR – si actioneaza in sensul scurtcircuitarii iesirii daca tensiunea de iesire depaseste valoarea prestabilita, evitand astfel defectarea consumatorului. Se realizeaza cu un tiristor in serie cu o siguranta ultrarapida si nu asigura revenirea la functionarea normala dupa disparitia supratensiunii.
In urmatorul articol vom continua sa discutam despre alte protectii optionale ale surselor si anume despre Protectii optionale si interesante ale surselor.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!