Despre computerele compacte
Computerele compacte – denumite „All-in-One” – contin, dupa cum spune si denumirea, totul intr-o singura carcasa, fiind o solutie optima pentru cei care au o problema cu spatiul si cu cablele incurcate insirate prin casa sau birou. Evident ca si aspectul estetic este net superior clasicului desktop, cu unitatea – voluminoasa de obicei, pentru o racire eficienta – monitorul de la care pleaca doua cable groase, unul spre priza si unul spre unitate, unul amplasat sub birou sau masa iar celalalt deasupra…
Mai exista o solutie, folosita de multi utilizatori de computere, de a inlocui desktopul cu un laptop (desktop replacement), dar aceasta solutie nu este acceptata de catre cei care au nevoie de un monitor mult mai mare decat cei 17” pusi la dispozitie de un laptop, o diagonala minima acceptata fiind cea de 21”. Aceste caracteristici necesare unei categorii destul de consistente de utilizatori au dus la aparitia unei noi clase de computere si anume computerele „Totul-in-Unul”, adica „All-in-One”.
Avantajele sunt clare, au toate componentele la un loc, in carcasa monitorului, nu exista cable si nici nu vor exista daca veti conecta la el un mouse si o tastatura wireless si il poti muta foarte simplu in alt loc fara sa demontezi si remontezi ceva. Monitoarele sunt, in general mari, peste 20” si de buna calitate, cu raspuns sub 5 ms., in majoritatea cazurilor are instalat sistemul de operare (Windows 7 – costa si el, nu?), iar acesta este un atu important pentru o anumita categorie de utilizatori.
Dezavantajele sunt si ele, la fel ca avantajele, importante pentru o mare parte dintre utilizatori.
Primul in ierarhia acestora este, evident, pretul! Aici se cuvine sa mai facem o precizare: acest tip de computer utilizeaza doua siteme de operare: Windows si Android. Cum este de asteptat, cele cu Android sunt putin mai ieftine. Preturile sunt foarte diversificate, cele mai ieftine cu sistem de operare Windows pornind de la 1.500 lei si mergand pana la 12.500 lei (iMac).
Un al doilea dezavantaj „major” este cel al imposibilitatii de a face upgrade-uri, chiar in cazul in care ar fi posibile (cum este memoria) fiind destul de dificil de executat, aceasta operatie necesitand demontarea display-ului, in cele mai multe cazuri, in altele nefiind posibila deloc!
Pentru sistemele destinate mediilor de lucru profesionale, unde sunt necesare, de obicei, monitoare de cel putin 27” – deci spatiul nu mai este o problema – este posibila si schimbarea oricarei componente uzuale, exact ca la un computer obisnuit. Pretul unui asemenea sistem este un jur de 6-7.000 lei.
Daca va intereseaza mai multe despre despre computerele compacte, puteti citi in urmatorul articol Cum aleg un computer compact.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Numai de bine!