Recuperarea sectoarelor defecte prin formatare
Spuneam in articolul precedent ca sectoarele cu defectiuni logice pot fi recuperate prin formatare. Si nu orice fel de formatare ci „low level”. Pentru a intelege mai bine deosebirea dintre formatarile „high level” si „low level”, sa trecem in revista, in ordinea executiei, cele trei parti ale procesului complet de formatare.
Prima parte a procesului de formatare se executa de producator – toate sectoarele hard disk-ului sunt „scrise” cu zero la nivel fizic, si reprezinta pregatirea de baza in vederea utilizarii acestuia si poarta denumirea de „formatare low level”. Urmeaza partea a doua, in mod uzual denumita „partitionare”, in care dispozitivul de stocare devine vizibil sistemului de operare. Ultima parte a procesului se numeste „formatare high level” – formatare de nivel inalt – si este cea care se executa de fiecare data cand zicem noi ca formatam hard disk-ul. In aceasta etapa se genereaza sistemul de fisiere si structura de date utilizate de sistemul de operare pentru a identifica unitatea sau continutul partitiei logice. Se mai numeste si formatare rapida – quick formatting.
In cazul expus mai sus, cel al aparitiei unor sectoare defecte logic, se poate formata hard disk-ul intr-un mod identic cu cel din fabrica, adica prin scrierea la nivel fizic, cu zero, a tuturor sectoarelor, astfel recuperandu-se sectoarele defecte – este un fel de „reconditionare” a hard disk-ului – cu ajutorul unor programe specifice. Unul dintre ele este HDD Low Level Formet Tool, care poate fofrmata atat hard disk-uri, de toate tipurile (IDE, S-ATA, SCSI, SSD, SAS, hard disk-uri externe USB sau Firewire) cat si memorii flash – MMC, SD, Memory Stick, Compact Flash. Permite si stergerea Master Boot Record (MBR) sau a partitiilor. Mai multe detalii, pe site-ul producatorului: http://hddguru.com/software/HDD-LLF-Low-Level-Format-Tool/.
Inainte de a utiliza programul pentru recuperarea sectoarelor defecte prin formatare, este necesar sa stiti ca formatarea de nivel jos, comparativ cu cea de nivel inalt, dureaza cu mult mai mult;exemplificand: un hard didk de 120 GB (deci nu foarte mare) dureaza intre 16 si 18 ore. Ce trebuie facut in acest caz? In mod clar, trebuie alimentat computerul prin intermediul unei surse neintreruptibile (UPS), pentru a nu avea surpriza, dupa 10 ore, sa pice reteaua de alimentare si sa trebuiasca sa o luam de la inceput!
Daca aveti orice fel de probleme cu hard disk-ul, este cel mai indicat lucru sa inchideti laptopul sau sistemul de calcul si sa veniti cu el la Service-ul nostru – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor rezolva problema rapid si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai si numai de bine!