Alegerea memoriei RAM
Daca ati citit cu atentie articolelel precedente, v-ati dat seama ca alegerea unei memorii potrivite scopului urmarit nu este un lucru usor si ca cea mai buna cale de urmat este sa apelati la un profesionist de incredere dintr-un Service autorizat sa execute lucrari in domeniul intretinerii si reparatiilor de sisteme de calcul.
Totusi, pentru cei care, autodidacti fiind, le place sa faca totul cu mana lor – si s-au informat constiincios, citind spre exemplu articolele noastre 🙂 – vom mai face o trecere in revista a principalelor caracteristici de care trebuie sa tinem seama la alegerea unei memorii RAM, de data aceasta punand accent pe cele necesare unui utilizator obisnuit, care desfasoara activitati obisnuite pe un computer sau laptop obisnuit!
Mai intai trebuie mentionat ca memoriile din generatii diferite nu sunt compatibile, fiecare generatie fiind deosebita, fizic si electric, si neputand fi introduse una in soclul celeilalte pentru ca fiecare are o „cheie” proprie (vezi foto).
Capacitatea. Trebuie sa stiti ca, intr-adevar, cu cat este mai multa, cu atat mai bine, dar – exista si un „dar” – pana la o anumita limita, peste care efectul cu adevarat
vizibil va fi doar scaderea drastica a banilor din buzunar. Pentru sistemele care ruleza Windows 7 sau 8, desi sunt de ajuns si 2GB, este bine sa aveti 4 GB, iar daca jucati si jocuri sau aplicatii deosebite, atunci puteti lua 8 GB de RAM.
Tip. Acum stiti: dual-channel este varianta cea mai buna; se produc variante de la 2 x 1GB (mai mult DDR2), pana la 2 x 8 GB. NU ne intereseaza cele triple-channel sau, mai nou, quad-channel, acestea fiind, dupa cum am mai spus, pentru placi pe socket 1366 cu cipset Intel X58 si pentru dotarea serverelor.
Frecventa. Pentru a realiza diferenta intre un hard si o memorie, din punct de vedere al vitezei, trebuie sa stiti ca un hard disk poate oferi procesorului date cu 100 MB / sec. iar memoria RAM peste 9000 MB / sec. (DDR3). Memoriile pot avea frecventa intre 1066 MHz. si 2133 MHz., dar cele care ne intreseaza pe noi sunt la maximum 1600 MHz., cele peste aceasta valoare vor produce efecte insesizabile, mai corect spus, vizibile doar la rularea programelor de benchmark.
Latenta. Am discutat despre ea si stiti ca trebuie sa fie cat mai mica, dar sa stiti ca nu este o tragedie daca alegeti o placa cu CL mai mare daca este mult mai ieftina, pentru ca diferenta de performanta nu este cea care reiese din diferenta de CL. Spre exemplu, intre CL4 si CL5 este o diferenta de 25% dar diferenta de performanta este de doar cateva procente. Latentele memoriilor sunt cuprinse intre 2,5 si11.
Profilul. Memoriile sunt produse in trei variante: fara radiator, cu radiator low-profile si high-profile (tip „pieptene”). Sunt recomandate cele low-profile, cele high-profile sunt mai mari, micsoreaza spatiul din jur si nu aduc un spor semnificativ in racire.
Producatori. La alegerea memoriei RAMnu este foarte important producatorul. Sunt foarte multi, aproape toti de incredere. S-au impus mai mult Kingston, Corsair, Zeppelin si Patriot.
Va asteptam, daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!