Tipuri de ecrane OLED
Dupa cum spuneam in articolul anterior, aceste tehnologii moderne pentru ecrane moderne se pot realiza in mai multe feluri, deci exista mai multe tipuri de ecrane OLED. Sa vedem care sunt acestea si ce caracteristici deosebite le diferentiaza unele de altele.
AMOLED. Display-urile Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode sunt cele mai intalnite pe pieta, fiind, in general, in dotarea telefoanelor mobile, fiind varianta de baza a tipurilor de ecrane OLED. Se distinge printr-o luminozitate excelenta, un contrast foarte bun (si datorita faptului ca afiseaza un negru corect) si culori remarcabil de intense. Evident ca are si dezavantaje, altfel nu s-ar mai fi continuat cercetarile si nu s-ar fi imbunatatit aceasta tehnologie J! Cel mai important dintre ele este lizibilitatea scazuta intr-un mediu inconjurator luminat puternic – spre exemplu la soare – cele cu LCD fiind, la acest capitol, superioare. Ecranele AMOLED PenTile, care folosesc de doua ori mai multi pixeli verzi (dar ceva mai mici), astfel incat lizibilitatea scade iar daca este privit ecranul dintr-un unghi diferit de 90 de gr., apare o migrare a culorilor spre verde. Si atunci a aparut cea de-a doua generatie de ecrane OLED…
Super AMOLED. Ca imbunatatire semnificativa, aceste ecrane au o luminozitate mult mai mare si, in plu, posibilitatea de a integra in display, direct, si senzori tactili. De retinut ca majoritatea avestor display-uri sunt executate cu matrice PenTile, deci se pastreaza inconvenientul mentionat anterior. Si atunci, evident, a aparut, ca urmare a dezvoltarii acestui ecran, urmatorul tip…
Super AMOLED Plus. Acesta, dupa cum spune si numele, este cel de mai sus, cu toate avantajele lui, insa utilizeaza matricea „standard” (adica are trei subpixeli de culoare, nu ca PenTile) si astfel este mult imbunatatita lizibilitatea, dar si o mult mai buna redare a culorilor.
Rezumand, sa reamintim avantajele principale ale tehnologiei OLED:
- Consumul extrem de redus de energie electrica (si implicit autonomie mare a sitemului apartinator) datorat faptului ca emite lumina, deci nu este necesara o sursa de lumina puternic consumatoare;
- Flexibilitatea – la propriu – care deschide orizonturi uimitoare de utilizare, limitate doar de imaginatia omului: ziare digitale (care isi actualizeaza automat stirile, prin satelit), pixuri din care se extrage ecranul etc.;
- Transparenta – si aici imaginatia este limita: parbrize pe care sunt afisate toate datele care acum sunt pe bortul autovehicolelor, pereti care isi schimba culuarea si transparenta;
- Suportul pe care se pot atasa – haine care isi schimba culoarea si modelul „imprimat”pe textila din care sunt confectionate;
- Viteza – de sute de ori mai rapid ca LCD, si multe altele…
Dezavantajele nu sunt nici ele de neglijat dar, in timp nu prea indelungat, vor putea fi si ele inlaturate. Amintim dintre dezavantajele notabile: durata de viata limitata datorita oxidarii, variatiile nivelului de negru si, in general, variatia caracteristicilor in functie de temperatura.
Incheiem aceasta trecere in revista a panourilor moderne de afisare cu Cerneala digitala a viitorului si cu recomandari pentru alegerea display-ului potrivit.
Daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!
La buna… citire!