Tehnologii moderne pentru ecrane moderne
Dupa cum ati vazut in articolul precedent, tehnologia LCD consta in modificarea unei surse de lumina amplasata in spate, astfel incat sa afiseze continutul dorit pe suprafata ecranului prin intermediul controlului unui stat intermediar de cristale lichide. Se pare ca ultima mare „completare” a acestei tehnologii este iluminarea din spate cu LED, astfel ca unele mari companii cum ar fi Pioneer Corporation din Japonia sau Sanyo, au preluat cu succes si au dezvoltat descoperirea laboratoarelor Kodak. Tehnologia aceasta revolutionara se numeste OLED (Organic Light Emitting Diode) si se bazeaza pe fenomenul de emitere de lumina a unor substante organice cu masa moleculara redusa, atunci cand trecea prin ele un curent electric. Primul material a fost Alq3 (pe baza de aluminiu) si emitea o lumina verde, foarte puternica. Tot Laboratoarele Kodak au descoperit si alte materiale organice care emiteau lumina de alte culori: alb, albastru, rosu. Compania care a realizat primul display OLED bazat pe diode organice emitatoare de lumina a fost Pioneer Corporation, aceasta utilizandu-le, initial, la telefoane mobile sau la display-urile aparatelor de radio auto. Un display color deosebit, de 5,5”, au realizat, mai tarziu, cei de la firma Sanyo. Deci, dupa cum v-ati dat seama, este o tehnologie complet diferita, in loc sa separe culoarea dintr-o sursa de lumina, pur si simplu o creeaza, nuantele fiind obtinute prin „adaugare” de culoare si integrarea intr-un singugr element. Singura asemanare cu ecranele LCD este faptul ca fiecare pixel este format tot din trei subpixeli de culoare insa aceste leduri microscopice care emit lumina colorata consuma mult mai putina energie si fiind mult mai mici si ecranele vor fi mult mai subtiri. Pentru a va da seama de diferenta de consum, trebuie sa stiti ca un LCD foloseste 95% din energie pentru iluminat si doar 5% pentru afisare, iar in cazul OLED iluminarea lipseste! Rezultatul? Pentru un laptopcu un asemenea display, cresterea de trei ori a autonomiei. Referitor la afisarea culorilor, pixelii unui ecran OLED pot fi stinsi de tot, rezultand astfel un contrast mult mai ridicat si un negru mult mai adanc.
Alte avantaje extraordinare.
Datorita dimensiunilor extrem de reduse, display-urile vor putea avea si ele o grosime foarte mica, astfel incat un ecran de grosimea unei coli de hartie nu este ceva de nerealizat.
Alte doua mari avantaje sunt: afisajul poate fi privit din orice unghi iar viteza de afisare este extraordinar de mare. Daca la LCD intarzierea este de 4-20 milisecunde, la OLED acesta este (realizata de Sony) de 0,01 milisecunde, deci de sute de ori mai rapid!
Avand in vedere ca este posibila atasarea de orice suport, imaginatia scoate la iveala foarte multe posibilitati de utilizare, de la ecranele flexibile (ce pot fi introduse chiar si intr-un pix), la cele transparente (ca in filmele SF) sau utilizarea pe suport de hartie sau textile.
Evident ca si aceste tehnologii moderne pentru ecrane moderne se pot realiza in mai multe feluri, despre care vom discuta in Tipuri de ecrane OLED.
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!
Va asteptam cu interes intrebarile sau indicatiile!