Tehnologii de realizare a ecranelor LCD
Intotdeauna cand achizitionezi un laptop apar probleme la care nu te-ai gandit, rezolvarea lor necesitand cunostinte pe care nu le ai si pe care trebuie sa ti le insusesti cat mai repede. Una dintre ele este cea a display-ului. Ce tip de display trebuie sa aiba laptopul meu, care dintre ele este cel mai bun? IPS, TN, OLED, AMOLED? Oare ce sa insemne toate denumirile astea? Asta e scopul acestui articol: sa aduca putina lumina in privinta acestor denumiri / tipuri de ecrane LCD.
TN. Este cel mai utilizat, majoritatea laptopurilor „low cost” il au, pentru ca este cel mai ieftin si cel mai usor de executat. TN vine de la Twisted Nematic si inseamna, intr-o traducere libera „rasucirea moleculelor orientate paralel, dintr-un cristal lichid”. Dezavantaje: unghiuri de vizualizare nu prea mari, reproducerea culorilor nu foarte exacta.
IPS. In-Plane Switching, inseamna, aproximativ „comutare in plan” si utilizeaza un sistem diferit de aliniere a celulelor de cristal, obtinandu-se unghiuri mai mari de vizualizare si culori mai exacte. Aceasta tehnologie, fiind mult mai scumpa decat cea TN, este utilizata doar la dispozitive de calitate / pret mai ridicat.
S-LCD. Super LCD este produs de compania S-LCD Corporation si difera de tehnologia LCD standard prinaceea ca nu are un strat de aer intre elementul de afisare si sticla de la exterior, acest faptducand la imbunatatirea contrastului si, implicit, imbunatatirea vizibilitatii in conditii de lumina mai puternica, in aer liber spre exemplu. De asemenea a avut de castigat si precizia culorilor, ins apretul este destul de mare, apropiat de cel al tehnologiei IPS. Totusi, datorita consumului redus de energie, mai ales la afisarea culorilor deschise (cum ar fi background-ul celor mai multe pagini de internet), dar si datorita costurilor foarte mari, unii producatori de ecrane AMOLED au revenit la aceasta tehnologie. De asemenea, aceasta tehnologie nu foloseste formatiunea „PenTile” (un subpixel albastru mai mare, pentru a evita decolorarea in timp) si acesta creeaza detalii mai clare, facand videoclipurile sau textele sa apara mult mai clar.
Toate metodele de mai sus utilizeaza, ca metoda de functionare, tehnica blocarii luminii emise de o sursa din spatele ecranului si de aceea nu se va putea obtine un negru total, pur. Desigur ca ecranele iluminate cu LED sunt superioare celorlalte pentru ca in acest caz iluminarea se face pe pixel nu pe tot ecranul, dar nici unele nu pot ajunge la performanta obtinuta de display-urile pe care le voi prezenta in urmatorul articol: Tehnologii moderne pentru ecrane moderne.
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!
Va asteptam cu interes intrebarile sau indicatiile!