Avantajele iluminarii cu LED

Avantajele iluminarii cu LED

 

Avantajele monitoarelor LCD iluminate cu LED sunt foarte clare si foarte importante, fapt demonstrat si de adoptarea rapida a acestei solutii, precum si raspandirea ei atat in gama laptopurilor cat si in cea a monitoarelor si televizoarelor.

 

Consum redus de energie. Consumul este extrem de redus fata de solutia cu CCFL, daca avem in vedere cea mai raspandita tehnologie LED – adica EL-WLED – celelalte avand consumuri ceva mai ridicate – RGB LED sau WLED IN FLAT ARRAY – dar oricum sub cele „clasice”, cu CCFL. Consumul este dependent, logic, de marimea display-ului si de luminozitatea lui.

 

Avantajele iluminarii cu LED - ASUS MX279H 27

Avantajele iluminarii cu LED – ASUS MX279H 27″

Dimensiuni. De asemenea, sunt foarte subtiri, dar si acesta caracteristica se refera la ecranele care utilizeaza tehnologia EL-WLED, celelalte fiind ceva mai groase si, implicit, mai grele. Monitoarele cu LED pot ajunge la performanta de a fi realizate cu mai putin de 25 mm. grosime! Un exemplu de monitor ultrasubtire este ASUS MX279H 27”, care are o grosime de numai 17,5 mm!, pentru care a castigat si premiul „Good Design Award”.

 

Claritate mult mai ridicate si paleta de culori mult mai larga. Culorile depind de filtrele de culoare ale ecranului dar si de spectrul luminii de fundal (iluminarii). Comparativ, display-urile cu CCFL, ofera, in NTSC o banda de 72% – !02% in timp ce RGB LED banda este de pana la 114%.

Trebuie specificat ca factorul cel mai important este acela ca ecranul LCD trebuie sa poata produce culori profunde, iluminarea fiind un factor de precizie a culorilor monitorului. Daca gama de culori se refera la domeniul de culori pe care display-ul le poate produce, profunzimea se refera la amplitudinea pe care pot sa o aiba aceste culori in acest domeniu. Unele monitoare de top au un panel de 10 biti, care poate produce peste un miliard de culori, dar monitoarele obisnuite sunt limitate la 6 biti, ceea ce inseamna numai 262.000 de culori, insa se utilizeaza diferite „trucuri” care „ridica” numarul de culori la 16,2 milioane! Monitoarele realizate folosind tehnologia RGB LED pentru iluminare au un spectru de culori foarte bine definit si precis si se pot regla sa redea cele mai stralucitoare culori.

 

Pretul. Tehnologia EL-WLED este cea mai ieftina si de aceea este si cea mai utilizata, cea mai scumpa (de 10 ori) este RGB LED, insa aceasta se compenseaza cu calitatea si gama larga de culori oferita de acestea.

 

Costuri de reciclare scazute. Intrucat nu foloseste mecur ca tehnologia CCFL (care este un real pericol pentru mediul inconjurator) sunt mult mai usor si mai ieftin reciclate.

 

Presupun ca cele expuse mai sus sunt argumente suficient de importante pentru a justifica raspandirea acestei tehnologii in aproape toata gama de laptopuri sau televizoare aflata in acest moment pe piata.

 

 

 

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau  chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!

 

Va asteptam cu interes intrebarile sau indicatiile!

 

 

 

 

 

 

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.